Thais

Gaeng Ped Gai(gekruide kip)
Phat phak mangsawirat(Roergebakken paddenstoelen en groenten
Thaise mosselen
Thaise salade
Pikante varkenshaas met boontjes en prei
Zeer pittige groene rundvleescurry
Thaise bonen-tomatensalade




Gaeng Ped Gai (gekruide kip)
Ingrediënten:
700 gr kip
75 ml olie
125 gr bamboespruiten
575 ml dikke kokosmelk (santen asli)
Voor de boemboe:
11 gedroogde rode pepers
4 sjalotten
3 teentjes knoflook
3 cm gember (jahe/djahé)
1 serehstengel
2 theelepel korianderwortel (gehakt)
1/4 theelepel foelie
1/2 theelepel nootmuskaat
1/2 theelepel limoenschil (gehakt)
1 theelepel koriander
1 theelepel komijnzaden
2 eetlepel trassi
1 theelepel zout
1/2 theelepel zwarte peper
Voor de garnering:
korianderblaadjes
Bereiding:
Rooster de koriander en de komijn droog in een koekenpan. Week de gedroogde pepers in warm water. Wrijf of maal daarna alle ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Snijd het vlees in stukjes en de bamboespuiten in dunne plakjes. Verhit in een wok/wadjan de olie en bak hierin de boemboe voor 3 minuten. Voeg dan de kip toe en bak dit nog 1 minuut. Dan de bamboespruiten toevoegen gevolgd door de kokosmelk en het geheel zachtjes stoven totdat de kip gaar is. Garneer met gescheurde korianderblaadjes.

Top


Phat phak mangsawirat (Roergebakken paddenstoelen en groenten)
Ingrediënten:
5 shiitakes
100 gr. champignons
100 gr. babymais
100 gr. bloemkool
100 gr. witte kool
50 gr. sugar snaps
50 gr. taugé
1/2 theelepel zout
1 eetlepel sojasaus
1/2 theelepel gula jawa (palmsuiker)
1 eetlepel knoflook, fijngehakt
50 ml olie
50 ml water
Bereiding: Snijd de mais in de lengte doormidden, de kolen in grove stukjes,de champignons in plakjes en de shiitakes in vieren. Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit daarin de knoflook. Voeg de shiitakes en de bloemkool stukjes en bak deze totdat de gaar zijn. Dan de champignons, de mais, de sugar snaps, de witte kool, het zout, de gula jawa en de sojasaus toevoegen met het water. Zachtjes laten stoven en op het laatst de taugé toevoegen. Nog even laten bakken en serveer.

Top

Thaise mosselen
voor 2 personen
Ingrediënten:
2 kg mosselen
1 rode peper
1 zak Thaise roerbakmix (400 g)
3 cm gember, in plakken
1 limoen, schoongeboend en in plakken
200 ml kokosmelk
3 eetlepels rode currypasta
2 eetlepels verse koriander (zakje a 15 g), fijngesneden
Bereiden:
Spoel de mosselen af onder stromend water. Verwijder mosselen die kapot zijn of die na een flinke tik op het aanrecht niet vanzelf dichtgaan. Snijd de rode peper over de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten met de zaden. Verdeel de groenten, de rode peper, de gember en de limoen over de bodem van een ruime pan. Leg de mosselen op de groenten, bestrooi met peper naar smaak. Meng de kokosmelk met de currypasta en schenk dit in de pan. Kook de mosselen met de deksel op de pan in 5-8 minuten gaar; schud de pan (met gesloten deksel) af en toe goed om. Verwijder de mosselen die na verhitting niet zijn opengegaan. Garneer de mosselen met de koriander.

Top

 Thaise salade
Voorbereiding: 15 minuten
Aantal porties: 2
Benodigdheden
1/2 kleine dunne stevige komkommer, in blokjes
1 kleine rode ui, gehalveerd en in dunne plakjes
2 bosuitjes, in dunne ringetjes
10-12 kerstomaatjes, gehalveerd
4 eetlepels gehakte munt
4 eetlepels gehakte koriander
Voor de zoete chilisausdressing:
4 eetlepels zoete Thaise chilisaus
2 eetlepels limoen-of citroenrasp
2 eetlepels vissaus
rasp van 1 limoen of citroen
Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten met uitzondering van de dressing. Maak de sla vlak voor het serveren aan. Serveer bij gegrild of gebarbecued vlees.
Schud voor de dressing alle ingrediënten in een pot met schroefdeksel.
Top


Thaise pikante varkenshaas met boontjes en prei
(2 personen)
250 gr. varkenshaas
1 klein stukje rode peper
4 eetlp. zonnebloemolie
2 eetlp. fijngehakte basilicum
200 gr. geschaafde snijbonen
150 gr. gesneden prei
2 eetlp. citroensap
1 dl. slagroom of dikke kokosmelk
zout, peper
4 teentjes knoflook
Snijd het vlees in blokjes van ca. 1½ cm.
Pel de teentjes knoflook en hak ze met de rode peper fijn.
Verhit 1 eetlp. olie in een wok of ruime braadpan en roerbak hierin als de olie begint te dampen de knoflook en rode peper 2 minuten. Voeg de basilicum en een snufje zout toe. Schep het mengsel uit de pan. Verhit de rest van de olie in de pan en roerbak hierin, als de olie begint te dampen, de blokjes vlees 2 minuten op een hoog vuur. Voeg de snijbonen en prei toe en roerbak ze 5 minuten mee. Roer het citroensap, het knoflookmengsel en de slagroom of kokosmelk erdoor en laat het gerecht nog 2 minuten pruttelen. Op smaak brengen met zout en peper.
Top

Zeer pittige groene rundvleescurry uit Thailand
(KAENG KHIO WAN NEUA)
In de Thaise keuken zijn currypasta's erg populair. Ze worden in alle kleuren van de regenboog gebruikt en meestal zelfgemaakt. 'Kaeng khio wan' staat voor groene currypasta. Zelfgemaakte currypasta's kunnen circa een week worden bewaard en zelfs worden ingevroren.
Ingrediënten
400 gr. ossenhaas
10 rawits groene (zijn kleine pepertjes)
2 sjalotten
3 tenen knoflook
3 centimeter galanga's (wortel van de galangaplant)
1 stengel sereh
3 stelen koriander verse
2 thlp. koriander gemalen
1 thlp. djinten
2 thlp. trassi
1 scheut olie
1 thlp. zout
0.5 thlp. witte peperkorrels
2 blikjes kokosmelk
2 eetlp. vissaus (Thaise)
1 eetlp. goela djawa
12 kerstomaatjes
2 rode spaanse pepers
4 djeroek poeroetbladeren
5 blaadjes basilicum (eventueel Thaise)
Benodigde materialen: een keukenmachine en een hapjespan
Bereidingswijze:
In plaats van groene peper, kunt u ook Spaanse groene pepers nemen (houd dan het aantal van de sjalotjes aan). In plaats van galanga kunt u ook eventueel gemberwortel nemen. En in plaats van goela djawa kunt u ook bruine suiker gebruiken. In plaats van zelfgemaakte groene currypasta kan deze ook kant-en-klaar gekocht worden.
Leg de ossenhaas circa 45 minuten in de vriezer: u kunt het vlees dan makkelijker in dunne plakjes snijden.
Maak de curry als volgt: maak de pepertjes schoon, verwijder de zaadjes en hak de pepertjes fijn. Hak de sjalotjes, knoflook, galanga, sereh en korianderstelen grof en pureer ze daarna in de keukenmachine. Voeg de gemalen koriander, de djinten, de trassi, het zout en de witte peper toe. Meng alles tot een smeuïge pasta. Voeg het scheutje olie toe. Roer de fijngehakte pepertjes erdoor.
Breng in de hapjespan de eerste helft van de kokosmelk aan de kook. Roer de currypasta erdoor en laat het geheel al roerende circa 3 minuten zachtjes sudderen.
Snijd de ossenhaas in dunne plakjes en schep ze door de currysaus. Voeg nu ook de rest van de kokosmelk, de vissaus en de goela djawa toe. Laat het geheel circa 4 minuten koken. Halveer de tomaatjes. Halveer de rode pepers, verwijder de zaadjes en snijd de pepers in repen. Snijd de djeroek poeroetblaadjes in reepjes. Voeg de tomaatjes, de Spaanse peperrepen en de djeroek poeroetblaadjes aan de curry toe en verwarm het geheel nog circa 4 minuten. Roer van het vuur af de basilicum erdoor.
Lekker met pandanrijst.
Top

Thaise bonen-tomaten salade
voor ± 4 personen
Ingrediënten
1 rode ui
1 rode peper
2 limoenen
2 el vissaus (flesje 250 ml)
1 el suiker
± 300 gr. haricots verts), steelaanzet en puntje verwijderen
1 bakje romaatjes (250 g), gehalveerd
1 bakje basilicum (15 g), alleen de blaadjes
1 bakje koriander (15 g), alleen de blaadjes
Bereiden
Halveer de ui en snijd de helften in flinterdunne plakjes. Doe in een kommetje. Snijd de peper met de zaadjes in zo dun mogelijke ringetjes en doe bij de ui. Halveer 1 limoen en pers de vrucht uit. Voeg het sap met de vissaus en suiker toe aan de ui en peper. Meng tot de suiker is opgelost.
Breng een pan water aan de kook en kook de haricots verts 4 min. Doe in een zeef en spoel af onder koud stromend water.
Verdeel de haricots verts over een platte schaal en leg de halve tomaatjes erop. Schep het ui-pepermengsel erover. Snijd de overgebleven limoen in partjes en leg die op de salade. Scheur de blaadjes basilicum in stukjes en strooi samen met de koriander over de salade.
Top
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten