Confettisalade
Romige komkommersalade
Tomaat tonijnsalade
Bleekselderijsalade met kip
Waldorfsalade
Bonte maïssalade
Mihoen-mangosalade
Wortelsalade met koriander
Romige komkommersalade
Tomaat tonijnsalade
Bleekselderijsalade met kip
Waldorfsalade
Bonte maïssalade
Mihoen-mangosalade
Wortelsalade met koriander
Confettisalade
4-5 rijpe trostomaten
1 grote komkommer
1 groene paprika
1 ui
3 eetlp. olijfolie
citroensap, zout, peper
2 eetlp. fijngehakte peterselie.
Was de tomaten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Schil de komkommer, snijd hem in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten met een lepel en snijd hem in kleine blokjes. Was de paprika, halveer deze, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd ook de paprika in piepkleine blokjes. Pel de ui en hak deze fijn. Meng de blokjes tomaat, komkommer, paprika en uisnippers in een kom. Klop de olie, citroensap, peper en zout doorelkaar en schenk dit over de salade. Meng dooreen en bestrooi met vers gehakte peterselie.
Top
Top
Romige komkommersalade
150 gr. erwtjes (diepvries of blik)
1 komkommer
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
50 gr. verse roomkaas (Mon Chou)
3 eetlp. kwark
2 eetlp. olie
1 thlp. mosterd
zout, peper
1 eetlp. fijngehakte dille
Kook de erwtjes en spoel ze daarna met koud water af. Schil de komkommer en snijd hem in blokjes. Rasp de ui boven een kom en pers de knoflook uit. Roer een sausje van verse roomkaas, kwark, olie en mosterd. Schep de groenten en de saus door elkaar en breng de salade op smaak met wat zout, peper en dille.
Top
Tomaat tonijnsalade
2 stengels bleekselderij
1 sjalotje
4 kleine tomaatjes
1 blikje (ca. 200 gr.) tonijn
3 eetlp. yoghurt
2 eetlp. mayonaise
1 thlp. citroensap
zout, peper
1 eetlp. fijngehakte selderij
2 bladeren ijsbergsla
Snijd de bleekselderij in boogjes, het sjalotje in smalle ringen en de tomaatjes in partjes. Laat de tonijn uitlekken. Meng de yoghurt met de mayonaise, het citroensap, zout, peper en selderij. Meng dit sausje met de bleekselderij, het sjalotje, de tomaatjes en de tonijn en hussel alles goed door elkaar. Leg de slablaadjes op 2 borden en schep de salade erop.
Top
Top
Bleekselderijsalade met kip
1 struik bleekselderij
400 gr. gare kipfilet
150 gr. druiven
1 appel
50 gr. walnoten
2 eetlp. mayonaise
2 eetlp. crème fraîche
½ eetlp. mosterd
2 eetlp. gembersiroop
zout, peper
1 stokbrood
Snijd de bleekselderij in smalle boogjes, kook ze 1 minuut en laat ze uitlekken. Snijd de kipfilet in stukjes. Halveer de druiven en verwijder de pitjes, snijd het vruchtvlees van de appel klein. Hak de walnoten. Roer een sausje van mayonaise, crème fraîche, mosterd, gembersiroop, zout en peper. Schep alle ingredienten door elkaar en garneer de salade met enkele druiven en gehakte walnoten. Geef er stokbrood en boter bij.
TopWaldorfsalade
(4 pers.)
4 eetlp. mayonaise
2 eetlp. crème fraîche
1 eetlp. dunne honing
enkele druppels citroensap
zout en peper
2 thlp. kleingesneden bieslook
500 gr. gaar kippevlees
200 gr. pitloze muskaatdruiven
2 appels
2 stengels bleekselderij
150 gr. gedopte walnoothelften
circa 150 gr. gemengde slablaadjes
Voor de vinaigrette:
4 eetlp. olijfolie
1 eetlp. citroensap
Roer in een kom de mayonaise, de crème fraîche en de honing door elkaar. Roer er het citroensap, wat zout en peper en het bieslook door. Verwijder het vel van het kippevlees en snijd het in smalle reepjes. Halveer de druiven. Schil de appels, boor er de klokhuizen uit en snijd het vruchtvlees in dunne plakjes. Snijd de bleekselderij klein. Schep dit alles met de walnoten door het mayonaisemengsel. Maak de vinaigrette. Klop in een kommetje de olie, het citroensap en wat zout en peper door elkaar. Schep de vinaigrette door de slablaadjes en leg ze op een platte serveerschaal. Schep de Waldorfsalade op het bedje van slablaadjes.
Top
Top
Bonte maïssalade
6 tomaten
1 kleine komkommer
1 blik maïskorrels
1 kleine ui
sap van 1 citroen
8 eetlp. olie
zout, peper
1 uitgeperst teentje knoflook
4 eetlp. gehakte peterselie of bieslook
Was en droog de tomaten en snij ze in stukjes. Was de komkommer, snij hem in de lengte doormidden en snij de helften in dunne schijfjes. Laat de maïskorrels uitdruipen en bewaar 1 eetlepel van het vocht.Schil en hak de ui. Meng het citroensap met olie,ui, sap van de maïs, zout, peper en knoflook. Leg de stukjes tomaat midden in een kom, schik de komkommerschijfjes eromheen en strooi langs de rand de maiskorrels. Giet de slasaus er overheen en daarover de gehakte kruiden.
Wordt geserveerd bij: gegrillde worstjes, varkenskarbonades of vlees aan het spit.
TopMihoen-mangosalade
125 gr. mihoen
1 limoen (geperst)
2 eetlp. Thaise vissaus
3 thlp. donkerbruine basterdsuiker
gedroogde chilipeper uit molentje
3 bosuitjes (in schuine ringetjes
1/2 mango (in reepjes)
1 zakje verse munt (15 g grofgehakt)
1 zakje verse koriander (15 g grofgehakt)
100 gr. ongezouten pinda's (grofgehakt)
Mihoen in stukken breken en volgens gebruiksaanwijzing in kokend water wellen. In zeef afspoelen onder koud water en laten uitlekken. In slakom dressing kloppen van limoensap, vissaus en suiker. Dressing met chilipeper op smaak brengen. Bosuitjes, mango, munt en koriander door dressing scheppen. Mihoen toevoegen en salade voorzichtig mengen. Bestrooien met gehakte pinda's.
Tip
Lekker met Thaise biefstuk: smeer een biefstuk in met rode currypasta (pot) en rooster deze op de barbecue ca. 3 minuten tot vlees rondom bruin en van binnen rosé is. Snijd de biefstuk in flinterdunne plakjes en leg deze op de salade.
Top
± 4 eetlepels sinaasappelsap Maak een dressing van sinaasappelsap, de azijn, de honing, het korianderzaad en de kaneel. Maak de wortelen schoon en rasp ze grof. Meng de dressing door de wortelen.Top
Top
Wortelsalade met koriander
1 thlp. azijn
1 thlp. honing
2 thlp. korianderzaad of 2 eetlp. verse koriander
mespunt kaneel
400 gr. wortelen