Soepen

Heldere groentebouillon
Goulashsoep (Gulyássoep van tante Rószi)
Truiensoep van Ineke
Mexicaanse bruine-bonensoep
Goulashsoep
Chinese groentesoep
Maaltijd-vissoep met groenten
Hongaarse goulash (maaltijdsoep)
Preisoep
Tomaten-paprikasoep met kabeljauw
Pittige preisoep
Exotische kerriesoep
Mihoensoep
Italiaanse tomaten-groentesoep
Zomerse italiaanse wittebonensoep
Preisoep
Vissoep van de atlantische kust
Thaise kippensoep
Worteltjessoep


Heldere groentebouillon
150 gr. bospeen
1 dunne prei
1 ui
½ eetlp. zonnebloemolie
1 kruidenbuiltje
6 druppels aroma zout
peper
1 dl droge sherry
10 sprietjes bieslook
1 stuk komkommer van ca. 10 cm
Bospeen wassen en schoonmaken. 1/3 deel van bospeen in piepkleine blokjes snijden. Prei wassen en schoonmaken. Groene gedeelten van prei snijden. Van groene gedeelte 2 bladeren in ruitvormige stukjes van 2 bij 2 cm snijden. Van witte preigedeelte stukjes van 10 cm snijden in de lengte halveren en helften in dunne ringetjes snijden. Blokjes wortel en ruitjes en ringetjes prei tot gebruik afgedekt bewaren. Rest van wortel en prei in grove stukken snijden. Ui ongepeld in vieren snijden. In soeppan olie verhitten. Grof gesneden wortel en prei en ui op matig hoog vuur ca. 10 minuten al omscheppende fruiten. Toevoegen 1½ liter heet water,  kruidenbuiltje en aroma. Aan de kook brengen en ca. 40 minuten zachtjes laten koken. Schone theedoek (zonder wasmiddelenluchtjes) vochtig maken en in zeef leggen. Groentebouillon boven andere pan zeven. Op smaak brengen met zout, peper en sherry. Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. In kopje bieslook fijnknip­pen. Bouillon opnieuw zachtjes verwarmen. Intussen komkommer wassen, in lengte halveren en zaadlijst verwijderen. Helften in kleine blokjes snijden. Blokjes bospeen, ringetjes en ruitjes prei en komkommerblokjes toevoegen aan bouillon. Ca. 2 minuten meeverwarmen. Groentebouillon over vier borden verdelen. Bestrooien me bieslook. Serveren met toast of stokbrood.
Top

Goulashsoep (Gulyássoep van tante Rószi)
2 uien
teentje knoflook
2 eetlp. boter
2 eetlp. paprikapoeder
600 gr. rundvlees (poulet)
½ eetlp. karwijzaad (kummel)
zout en peper
blikje tomatenpuree of tube gulyáscreme
3 winterwortels
3 grote aardappelen
1 kleine knolselderij
3 paprika’s (bij voorkeur groene uit Turkse winkel)
3 grote ontvelde tomaten
De hoeveelheden zijn aan te passen, meer of minder vlees of groenten naar smaak!
Ui en knoflook snipperen en in twee eetlepels boter goudgeel fruiten. Hier twee eetlepels paprikapoeder doorroeren. Let op: laat de paprikapoeder niet aanbranden, dan wordt de smaak bitter. Vervolgens rundvlees (in blokjes gesneden) of poulet toevoegen samen met ½ eetlepel karwijzaad (karwijzaad eerst even fijn stampen in vijzel), zout, peper en tomatenpuree of gulyáscreme.. Anderhalf tot 2 liter warn water toevoegen en alles 2½ uur zachtjes pruttelen. Wortel, knolselderij, paprika’s en tomaten schoonmaken en in blokjes snijden en een half uurtje zachtjes mee laten koken. De aardappelen in blokjes snijden en een kwartier mee laten koken, anders wordt het te papperig. Daarom liever ook geen kruimige aardappelen gebruiken. Het geheel naar smaak afmaken met zout, peper en paprikapoeder.
Recept ingezonden door Nelly van Houwelingen
Top

Truiensoep van Ineke
4 personen
500 gr. rundergehakt
gehaktkruiden
een klein stukje boter
1 grote pot witte bonen in tomatensaus
3 grote uien
1 prei
2 rode paprika’s
1 pak tomatensap
2 blokjes runderbouillon
2 thlp. sambal manis
1 rookworst
1½ tot 2 ltr. water
Doe het stukje boter in een grote pan, bak het gehakt rul met de uien en de gehaktkruiden. De sambal manis toevoegen en goed met het gehaktmengsel vermengen. Wie van extra scherp houdt, kan gerust meer sambal gebruiken. Doe de gesneden prei en paprika erbij. De paprika niet te fijn snijden! Nog even flink roerbakken. Vervolgens de witte bonen in tomatensaus, de bouillonblokjes en het pak tomatensap erbij doen. Alles goed met elkaar vermengen. De rookworst in stukjes snijden en toevoegen en anderhalf tot 2 liter water in de pan gieten. Even blijven roeren. Laat de truiensoep vervolgens een uurtje pruttelen op laag vuur. Let op: soep mag natuurlijk niet aanbranden.
Recept ingezonden door Nelly van Houwelingen
Top

Mexicaanse bruine-bonensoep
4 personen
2 preien
2 vleestomaten
1 rookworst
1 eetlp. slaolie
½ ltr. blik bruine bonen
1 pakje bruine bonensoep
1 zakje taco-kruidenmix (Casa Fiesta).
Snijd de preien in smalle ringen. Leg de tomaten 12 tellen in kokend water, spoel ze af en onder de koude kraan en trek de velletjes eraf. Snijd de tomaten in kleine stukjes. Snijd rookworst in dunne plakjes. Verhit de slaolie in een diepe pan en bak hierin de preiringen 3 minuten op een matig hoog vuur. Voeg de stukjes tomaat,  de bruine bonen (met vocht) ,1 liter koud water en de inhoud van het pakje bruine-bonensoep, de tacokruiden en de plakjes worst aan de prei toe. Breng de soep al roe­rend aan de kook en laat haar ca. 30 minuten zachtjes koken. Geef er warme harde broodjes bij.
Top

Goulashsoep
1 kleine ui
1 groene paprika
100 gr. worteltjes
25 gr. boter
150 gr. runderpoulet
1 thlp. paprikapoeder
1 zakje goulashjsoep
75 gr. zilvervliesrijst
2 eetlp. zure room
Pel en snipper de ui. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten, snijd de paprika in reepjes. Snijd de worteljes in dunne plakjes. Verhit de boter in een diepe pan en bak de runderpoulet al omscheppend op een matig hoog vuur bruin. Voeg de gesnipperde ui, de reepjes paprika, de plakjes wortel en het paprikapoeder toe. Bak het geheel nog 2 minuten. Voeg 4 dl. koud water en de inhoud van het zakje goulashsoep toe en breng de soep al roerend op een hoog vuur aan de kook. Zet het vuur laag en laat de soep met het deksel half op de pan in ca. 2½ uur gaar worden. Zo nu en dan roeren. Voeg ca. 20 minuten voor het einde van de kooktijd de rijst toe, zodat ook deze gaar kan worden. Serveer de soep op borden en schenk de zure room erop. Geef er eventueel warm bruin stokbrood bij.
Top

Chinese groentesoep
2-3 personen
8 champignons
2-3 blaadjes sla
1 ei
zout en  peper
1 thlp. slaolie
1 zakje Chinese groentesoep
3 eetlp. sojasaus
1 thlp. citroensap
50 gr. taugé.
Borstel de champignons en snijd ze in vieren. Was en droog de blaadjes sla. Klop het ei los met een snufje zout en peper. Verhit de slaolie in een kleine koekepan, giet het ei in de pan en laat het van onderen lichtbruin en van boven droog worden. Schuif het omeletje op een bord, rol het op en snijd het in fijne reepjes. Bereid de soep volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg als de soep kookt de sojasaus, het citroensap en de paddestoelen toe en laat de soep 5 minuten koken. Voeg vlak voor het opdienen de taugé aan de soep toe. Leg de blaadjes sla en de reepjes omelet in 2 of 3 soepkommen en schep de hete soep erop.
Top

Maaltijd-vissoep met groenten
4 personen
1 pak koolvis (diepvries à 400 gr.)
zout en peper
1 eetlp. citroensap
1 grote ui
2 aardappels
4 takjes peterselie
3 eetlp. (olijfolie)
2 pakjes fijne soepgroente
1 blik gepelde tomaten (nettogewicht 400 gr.)
2½ dl. droge witte wijn
1 laurierblad
2 thlp. Italiaanse keukenkruiden
2 kippebouillontabletten
1 bekertje créme fraîche
50 gr. gerapste oude kaas
Voorbereiden: Vis in ca. 2 uur laten ontdooien. Met scherp mes vis in blokjes van ca. 3 cm snijden, bestrooien met zout en peper. Besprenkelen met citroensap tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Ui pellen en snipperen. Aardappels schillen, wassen en in kleine blokjes snijden. Peterselie in kopje fijnknippen. In grote pan olie verhitten. Ui, aardappelblokjes en soepgroente al omscheppende ca. 5 minuten zachtjes bakken. Toevoegen: tomaten met vocht, wijn, laurierblad, keukenkruiden, bouillontabletten en 1 liter water. Soep aan de kook brengen en met deksel op pan ca. 30 minuten zachtjes laten koken. Met houten lepel tomaten kapot maken. Créme fraîche door soep roeren en blokjes vis in ca. 8 minuten zachtjes gaarkoken. Laurierblad verwijderen. Soep op smaak brengen met zout en peper. Fijngehakte peterselie erdoor roeren. Geraspte kaas apart in schaaltje erbij geven. Serveren met geroosterd brood met boter.
Top

Hongaarse goulash (maaltijdsoep)
500 gr. runderlappen
1 paprika
50 gr. boter
paprikapoeder
1 eetlp. tomatenpuree
peper en zout
1 blik gepelde tomaten
1 laurierblaadje
1 thlp. kummelzaad
1 ltr. bouillon
½ ltr. blik of pot witte bonen
Snijd de runderlappen in dobbelsteentjes. Pel de ui en snipper hem klein. Verhit de boter en bak het vlees rondom bruin. Bestrooi er royaal paprikapoeder over. Voeg de ui en paprika toe en bak en enkel minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe en laat dit even meebakken. Bestrooi alles met peper en zout. Voeg de gepelde tomaten, laurierblad, de kummel en bouillon toe. Laat de soep ± 2½ uur trekken tot het vlees gaar is. Warm de inhoud de witte bonen de laatste 10 minuten mee en serveer de soep. Lekker met bruin (stok)brood met sesamzaad.
Top

Preisoep
2 flinke preien
35 gr. boter
30 gr. bloem
1 ltr. kippebouillon
50 gr. verse kaas met kruiden.
Was de preien en snijd ze in smalle repen. Was die nog eens. Fruit ze in de boter lichtbruin. Roer de bloem door dit mengsel en schenk er daarna de helft van de (hete)bouillon bij. Breng het geheel roerend aan de kook en verdun het met de rest van de bouillon. Voeg de verse kaas toe en laat die in de soep smelten.
Top

Tomaten-paprikasoep met kabeljauw
4 personen
400 gr. kabeljauw
1 ui
1 rode paprika
1 gele paprika
50 gr. bacon
1 eetlp. boter
1 blik gepelde tomaten
2 visbouillontabletten
1 laurierblaadje
4 takjes peterselie
zout en peper
1/2 thlp. suiker
Kabeljauw in ca. 10 minuten laten ontdooien. Intussen ui pellen en snipperen. Paprika’s schoonmaken wassen en in kleine stukjes snijden. Bacon in kleine stukjes snijden. In (soep)pan boter verhitten. Ui en bacon ca. 3 minuten zachtjes bakken. Rode en helft van gele paprika toevoegen en ca. 3 minuten zachtjes bakken. Toevoegen: tomaten met vocht, 1 liter water, bouillontabletten en laurierblaadje. Afgedekt ca. 20 minuten zachtjes laten koken. In kopje peterselie fijnknippen. Kabeljauw in blokjes snijden. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Boven andere pan soep door zeef wrijven. Aan soep kabeljauw en rest van paprika toevoegen. Aan de kook brengen en ca. 5 minuten zachtjes koken. Op smaak brengen met zout, peper en suiker. Peterselie erdoor roeren. Serveren met (bruin)stokbrood met kruidenboter.
Top

Pittige preisoep
1 grote aardappel
25 gr. boter
1 zakje panklare prei (250 gr.)
1 pakje paprikamix (150 gr. diepvries)
1 eetlp. Mexicaanse kruidenmix (Casa Fiësta)
1 zakje edelprei-crémesoep
1 dikke plak ham (100 gr.)
100 gr. chorizoworst (stukje)
zout
peper
½ zakje gemalen oude kaas (150 gr.)
Aardappel schillen, wassen en in kleine blokjes snijden. In pan boter verhitten. Aardappelblokjes, prei, paprikamix en Mexicaansekruiden al omscheppend ca. 2 minuten zachtjes bakken. Preisoep en 1½ water toevoegen en al roerend aan de kook brengen. Ca. 10 minuten zachtjes laten koken, af en toe doorroeren. Intussen ham en chorizo in kleine blokjes snijden. Aan soep toevoegen en ca. 2 minuten meewarmen. Op smaak brengen met zout en peper. In vier soepkommen soep scheppen en wat kaas erin strooien. Rest van soep en kaas apart op tafel zetten. Serveren met geroosterd pitabroodjes.
Top

Exotische kerriesoep
1 ui
2 teentjes knoflook
2 eetlp. (olijf)olie
500 gr. lamsgehakt of rundergehakt
1 ei
50 gr. paneermeel
1 thlp. komijn
1 thlp. koriander
1 thlp. nootmuskaat
peper
zout
2 thlp. kerriepoeder
1 ltr. kippenbouillon
1 pot witte bonen
3 takjes fijngehakte munt
Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en de knoflook ca. 3 minuten. Meng het gehakt met het uimengsel, ei, paneermeel, komijn, koriander, nootmuskaat, peper en zout. Draai er 12 balletjes van. Doe ze in de soeppan en bak ze op hoog vuur rondom in ca. 5 minuten bruin. Giet het vet af en bak de kerriepoeder mee. Voeg de kippenbouillon, witte bonen en munt toe. Laat de soep ca. 10 minuten doorkoken.
Top

Mihoensoep
150 gr. kipfilet
1 eetlp.ketjap manis
1 eetlp. zonnebloemolie
2 thlp. hot marinademix (zakje 40 gr. Conimex)
100 gr. worteltjes
¼ komkommer
1 pot krachtbouillon kip
2 eetlp. olie
ketjap manis
50 gr. mihoen
Snijd de kipfilet in smalle reepjes. Meng 1 eetlepel ketjap met 1 eetlepel olie en 2 theelepels marinademix. Schep de kip door de marinade en laat hem ca. 15 minuten marineren. Snijd de worteltjes en komkommer in smalle reepjes. Snijd de stukjes kip uit de pot bouillon klein. Voeg ze toe aan de kip in de marinade. Verdun de bouillon met water volgens de gebruiksaanwijzing. Breng hem aan de kook. Verhit in een koekepan 2 eetlepels olie. Bak de kip in ca. 3 minuten goudbruin. Voeg kip en wortel toe aan de bouillon en laat het nog ca. 3 minuten zachtjes koken. Breng de soep op smaak met ketjap. Haal de pan van het vuur. Knip de mihoen boven de soep in korte stukken en laat de mihoen in ca. 1 minuut gaar worden. Voeg de komkommerreepjes toe. Verdeel de soep over 4 soepkommen.
Top

Italiaanse tomaten-groentesoep
1 courgette
1 prei
1 gele paprika
1 teen knoflook
2 eetlp. (olijf)olie
2 pakken à 500 ml. gepureerde tomaten
1 à 2 kruidenbouillontabletten
1 volle eetlp. Italiaanse kruiden (diepvries)
Courgette wassen en in plakken snijden. Prei schoonmaken en in ringen snijden. Paprika wassen
 halveren en pitjes verwijderen. Knoflook pellen. In grote pan olijfolie verwarmen en hierin plakken courgette, prieringen en paprika 2 minuten al omscheppend fruiten. Knoflook hierboven uitpersen en 1 minuut meefruiten. Gepureerde tomaten in pan schenken en kruidenbouillontablet hierboven verkruimelen. Soep aan de kook brengen en ca. 5 minuten zachtjes laten koken. Soep op smaak brengen met de Italiaanse kruiden. Als de soep te dik is, eventueel wat water toevoegen. Kaas in plakjes snijden en op de soep leggen.
Top

Zomerse italiaans wittebonensoep
3 eetlp. olijfolie
2 tenen knoflook
ca. 800 gr. witte bonen uit pot of blik
1½ ltr. groente, kruiden- of kippenbouillon
enkele druppels tabasco
75 gr. deegwaren voor soep (ditali, sterretjes. kleine macaroni, e.d.)
3 rijpe tomaten
halve ui
gehakte basilicum.
Verwarm 2 eetlepels olie. Pel de tenen knoflook en pers ze boven de pan uit. Fruit de knoflooksnippers zacht. Spoel de witte bonen onder de stromende kraan in een zeef af. Laat ze uitlekken. Voeg witte bonen en bouillon aan de pan toe en kook de soep ongeveer 10 minuten. Neem enkele eetlepels witte bonen uit de pan en pureer de soep. Breng op smaak met tabasco. Voeg deegwaren aan de soep toe en kook deze hierin beetgaar. Voeg de apart gehouden witte bonen toe. Ontvel de tomaten verwijder pitjes en snijd het vruchtvlees klein. Hak de halve ui klein. Meng stukjes tomaat, ui en basilicum met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Schep de salsa in het midden van de soep in de soepkom of bord. Geef er eventueel nog apart wat geraspte kaas bij.
Top

Preisoep
4 grote preien
ca. 750 gr. aardappelen
zout
tijm
2 laurierblaadjes
1 groentebouillontablet
1/8 ltr. melk
1 eetlp. boter
peper.
Preien schoonmaken, wassen en in ringen snijden. Aardappelen schillen en in blokjes snijden. Preiringen en aardappelblokjes met ruim 1 liter water en groentebouillontablet aan de kook brengen,  zout, tijm en laurier toevoegen en soep ongeveer een half uur met deksel schuin op de pan laten koken. Laurierblaadjes en verse tijm verwijderen en soep met staafmixer of in keukenmachine pureren. Voor het serveren op smaak brengen met versgemalen peper, boter en melk. Soep serveren met repen Turks brood of volkorenbrood en boter.
Top

Vissoep van de atlantische kust
ca. 1½ kg filets en moten van verse zeevis, soorten naar eigen keuze
1 kruidenboeket (6 takjes peterselie
1 takje tijm
1 laurierblad)
1 ui
4 teentjes knoflook
2 eetlp. cognac of armagnac
4 dl. droge witte wijn
ca. 3 dl. visbouillon
zout en peper
150 gr. boter
40 gr. bloem gezeefd
1.25 dl. créme fraïche.
Spoel de vis onder stromend water af. Laat de vis uitlekken en sijd de filets in stukken van ca. 4 cm. Leg de vis, soort bij soort, in lagen in een pan met dikke bodem. Bestrooi elke laag met wat zout en peper. Schik het kruidenboeket, de gepelde ui en de eveneens gepelde knoflookteentjes er tussen. Schenk eerst de cognac en daarna de wijn er over. Vul het een en ander aan met zoveel visbouillon tot de vis royaal onder ligt. Breng alles langzaam tot dicht bij het kookpunt. Houd alles gedurende 12-15 minuten tegen het kookpunt aan. Laat intussen 50 gram boter in een reeds verhitte pan met dikke bodem heet worden. Roer de bloem er door. Blijf zo lang mogelijk roeren tot een vrij gladde roux is verkregen. Plaats de pan daarna 5 minuten boven een laag afgestelde warmtebron. Roer de roux van tijd tot tijd even flink door. Schep met een schuimspaan de vis uit de pan en leg in een grote voorwarmde kom. Verwijder het kruidenboeket, ui en knoflook. Klop de rest van boter door de hete roux. Schenk er daarna het gezeefde pocheervocht van de vis bij en blijf roeren tot een licht gebonden soep is verkregen. Breng de soep aan de kook. Doe de créme fraïche over in een grote voorverwarmde terrine. Schenk, onder voortdurend roeren, de soep erbij. Verdeel de vis over voorverwarmde borden of kommen. Schep er aan tafel vanuit de terrine, de soep over. Geef er warm en knapperig stokbrood bij. Zet voor liefhebber een schaaltje met boterballetjes op tafel.
Top

Thaise kippensoep
1 liter kippebouillon
1 ui
1 knoflook
1 stengel sereh
1 tomaat
1 blikje kokosmelk
paar groene pepertjes
stukje kipfilet
peterselie
Kipfilet in stukjes koken met de bouillon, knoflook, sereh, pepertjes en kokosmelk. Wanneer gaar ui en tomaat erbij, even laten meekoken, moet beetgaar zijn. Op laatst fijngesneden peterselie erdoor. Als hoofdgerecht met rijst serveren.
Top

1 bos worteltjes of geschraapte worteltjes
1 ui, gesnipperd
1 stengel bleekselderij
1 aardappel in blokjes
stronkje gember, geschild en fijngesneden
1 liter groentenbouillon
scheutje room
peper en zout
snufje nootmuskaat
boter om in te bakken
bosui of peterselie
Fruit de ui en gember zachtjes in een beetje boter. Snij de wortel in dunne plakjes en voeg toe. Voeg zoveel water toe tot de wortels helemaal onder staan. Voeg de bouillon, de fijngesneden bleekselderij, aardappelen, peper, en nootmuskaat toe. Breng het water aan de kook en laat de soep in 20 minuten zachtjes gaar worden. Pureer de soep. Voeg eventueel kleine afgekookte soepballetjes toe. Warm de soep eventueel weer op en verdeel over borden. Voeg een scheutje room toe in het midden, en trek daar uitwaaiende strepen van. Garneer met bosui of verse peterselie.
Top