Sri Lankaans

Gebakken scholfilets met vanille
Geurige groene kipcurry
Ceylon Beef Smore (Rundersmoor
Curry Kottamali (koriandercurry met varkens- of rundvlees
Milde preicurry
Sperziebonencurry
Varkensvleescurry
Badun met varkensvlees
Mulligatatawny soup (soep met vlees, groente en specerijen)
Vis pannenkoekjes
Gehaktschijf
Gele rijst
Eggcurry
Curry van tonijn
Garnalencurry
Koekjes van rijstebloem (nagerecht)
Srilankaanse visballetjes (snack)
Kipcurry met spinazie
Kipcurry met tomaat
Romige viscurry
Geroosterde parelhoen met vanille
Stoofpotje kipcurry met verse witte kool en yoghurtsaus
Ananascurry
Roerei met gerookte zalm, bieslook en creme fraiche
Vattalappum (kokospudding)
Fruitsalade met groene thee

Gebakken scholfilets met vanille
voor 4 personen
4 dl. visbouillon
1 dl. droge witte wijn
2 dl. slagroom
1/2 vanillestokje, opengesneden
zout, witte peper
1-2 thlp. citroensap
2 eetlp. fijngesneden peterselie
8 kleine scholfilets
25 g boter
toefjes peterselie
Bouillon en wijn op zacht vuur tot 1/3 laten inkoken, slagroom en vanillestokje toevoegen en saus 5 min zachtjes laten trekken, vanillestokje verwijderen en saus met zout, peper en citroensap op smaak brengen, voor serveren peterselie door de saus roeren.
Scholfilets met zout en peper bestrooien en in boter aan beide zijden 1 min bakken, saus over verwarmde borden verdelen, vis erop leggen en garneren met toefjes peterselie.
Serveertips
Serveren met gekookte krieltjes, die even met wat fijngesneden peterselie omgeschud zijn.
Top

Geurige groene kipcurry
30-60 minuten
voor 4 personen
4 kipfilets, elk in 5 stukken gesneden
olijfolie
4 dl kokosmelk uit blik
1 handvol gehakte pistachenoten
korianderblaadjes
Voor de groene currypasta:
6 lente-uitjes, gewassen en schoongemaakt
4-6 middelgrote groene pepertjes van zaad ontdaan en fijngehakt
2 tenen knoflook
1 eetl. verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
1 eetlp. korianderzaad fijngewreven of geplet
1/2 theel. zwarte peper uit de molen
(zee)zout
een 1/2 handvol limoenblaadjes, in stukjes gescheurd
2 stengels citroengras, schoongemaakt en fijngehakt
2 flinke handen vol verse basilicum, met de stengels
3 flinke handen vol verse koriander, met de stengels
3 eetlepels extra virgin olijfolie
gehakte schil en sap van 1 limoen
Voor de salade/relish:
16 kers/cherrytomaatjes, in vieren gesneden
1/2 verse kokosnoot, geschrapt of geschaafd
1 theelp. basilicum of koriander
een stuk komkommer van 15 cm, geschild, van zaad ontdaan en grof gehakt
1 rood pepertje, dun gesneden
1 eetl. olijfolie
zout en peper
sap van 1-2 limoenen
Doe voor de salade/relish de tomaten, de kokosnoot, het basilicum of koriander, de komkommer en het pepertje door elkaar. Zet tot gebruik in de koelkast. Hussel er vlak voor het serveren de olijfolie, zout, peper en limoensap naar smaak door.
Bereidingswijze:
Pureer alle ingrediënten voor de groene currypasta in een foodprocessor tot een gladde, groene pasta. Marineer de stukken kip 30 minuten in een klein beetje van de pasta. Giet dan wat olie in een hete braadpan of wok en doe er de stukken kip bij. Bak de kip 4 minuten, doe er dan de rest van de marinade bij: pas op, het sputtert en spettert. Roer er de kokosmelk door, laat het mengsel aan de kook komen en laat de kip in 8 minuten op een laag vuur gaar worden. Voeg zout en peper naar smaak toe. Het gerecht moet pittig zijn, maar toch nog tamelijk zacht, heel fris en geurig. Strooi er de pistachenoten en wat korianderblaadjes over
Serveertips. Bij dit geurige recept past een lekkere frisse salade/relish van kokos, tomaat, komkommer en limoen.
Top

Ceylon Beef Smore (Rundersmoor)
650 gr. mager rundvlees (aan alle kanten doorprikken)
1 ui (fijnsnijden)
3 teentjes knoflook (fijnsnijden)
25 gr. gemberworte1 (zeer fijn snijden of malen)
1/2 thlp. gemalen kruidnagel
1/2 thlp. serehpoeder
1/2 thlp. kardamonpoeder
1/2 thlp. venkelpoeder
1 pijpje kaneel
2 eetlp. korianderpoeder
1/2 thlp. fenegriek
1 thlp. cayennepeper
3 kerrieblaadjes
2 1/2 cl. wijnazijn
2 tomaten (fijnsnijden)
40 cl. kokosmelk
2 eetlp. kerrie (milde sri lankaanse)
15 cl. olie
zout naar smaak
Doe het vlees in een ruime braadpan en giet er tweederde van de kokosmelk bij. Voeg dan de andere ingrediënten toe behalve de rest kokosmelk en de bakolie en meng het geheel goed door elkaar. Breng het aan de kook en sudder op een middelmatige vlam tot het vlees gaar is ( ong. 1 uur)
Voeg dan de rest van de kokosmelk en een beetje water toe en laat het nogmaals sudderen (15 min.)
Verhit de olie in een bakpan en neem alleen het vlees uit de braadpan. Laat het vlees even uitlekken en bak het in de olie aan alle kanten bruin. Vervolgens doet u het vlees en de olie weer bij de rest in de braadpan en mengt het goed dooreen.
Vlak voor het serveren snijdt u het vlees in plakken die u opdient in of naast de saus.
Top

Curry Kottamalli (Koriandercurry met varkens- of rundvlees)
500 gr. rund of varkensvlees (in blokjes 1 1/2 cm. snijden)
2 uien (fijnsnijden)
3 teentjes knoflook (zeer fijnsnijden)
1 groene peper (pitjes eruit en fijnsnijden)
1 cm. gemberwortel (zeer fijn snijden en stampen)
5 kerrieblaadjes (karapincha)
2 kopjes kokosmelk (of aangemaakte santen)
1 dessertl. komijnpoeder
2 thlp. peper
1 thlp. fenegriek
3 dessertl. koriander
2 thlp. citroensap
3 thlp. wijnazijn
4 dessertl. olie
2 thlp. zout
In een ruime bakpan verhit u de olie en bakt u de ei, knoflook, kerrieblaadjes, groene peper en gemberwortel goudbruin. Voeg dan alle specerijen in poedervorm toe en meng het geheel. Nu het vlees, citroensap, azijn en zout toevoegen en het vlees roerbakken tot het aan alle kanten bruin is.
Voeg dan de kokosmelk en eventueel een beetje water toe en kook de curry onder de deksel tot het vlees gaar is. (ong. 15 min.)
Top

Milde Prei Curry
500 gr. prei (wassen en in schijfjes snijden)
1 ui (fijnsnijden)
1 groene peper (pitjes eruit en fijnsnijden)
1/2 thlp. geelwortelpoeder
1/2 thlp. fenegriek
1 thlp. kerriepoeder (zoete of milde sri lankaanse)(garam massala)
100 gr. gedroogde kokosvlokken (ong. 1 uur voorweken)
3 kerrieblaadjes of (altern. 2 laurierblaadjes)
olie of boter
1 dl. kokosmelk (of aangemaakte santen)
zout naar smaak
Alle ingredienten behalve kokosmelk en zout in een hapjespan met verhitte olie op een halve vlam gaarsmoren. Voeg dan de kokosmelk toe en laat het geheel 5 minuten doorsudderen alvorens u de zout naar smaak toevoegt.
Top

Sperciebonen Curry
500 gr. sperciebonen (ontharen en in 2 cm.stukjes snijden)
150 gr. uien (fijnsnijden)
1 groene peper (pitjes eruit en fijnsnijden)
2 eetlp. maldive fish (gedroogd vismaalsel)(of garnalenwol)
1 kopje kokosmelk (of aangemaakte santen)
1/2 thlp. geelwortelpoeder (kurkuma)
1 thlp. cayennepeper
1 thlp. komijnpoeder (djinten)
2 thlp. korianderpoeder
1 1\2 thlp. zout
2 el. olie of boter
Meng alle ingredienten behalve de olie en de kokosmelk in een kom en verhit dan in een hapjespan de olie en bak de gemengde ingredienten al roerend gedurende 5 minuten. Voeg dan de kokosmelk en een kopje water toe en kook dit 20 minuten onder af en toe roeren gaar. Mocht e.e.a. te droog worden, meng dan wat water toe.
Top

Varkensvlees Curry
500 gr. varkenslapjes (snij in blokjes á 2 cm.)
250 gr.uien (fijnsnijden)
4 teentjes knoflook (heel fijn snijden)
1 dessertl. wijnazijn of citroensap
2 thlp. cayennepeper
3 thlp. sri lankaanse zoete kerriepoeder (of garam massala)
1 thlp. komijnpoeder (djinten)
pijpje kaneel
1,5 cm. gemberwortel (zeer fijn snijden)
2 of 3 laurierblaadjes
maizena
olie of margarine
zout naar smaak
Bak in de verhitte olie in een hapjespan de ui,knoflook, laurier en kaneel tot de ui goudbruin is. Doe dan de blokjes vlees, cayennepeper, kerriepoeder, komijnpoeder en de gemberwortel erbij en laat dit 5 á 10 minuten mee bakken. Dan doen we de azijn of citroensap en het zout erbij. Maak een eetlepel maizena aan in een kopje water en meng dit al roerend met de curry. Vind U de curry te droog verdun het dan met water. Laat het geheel ong. 15 min. op een klein pitje sudderen, af en toe roeren om aanbakken te voorkomen.
Top

Badun met varkensvlees
500 gr. varkenslapjes (snij in blokje á 2 cm.)
50 gr. rode uitjes (fijnsnijden)
2 teentjes knoflook (fijnsnijden)
2½ cm. gemberwortel (zeer fijn snijden/hakken)
1 stengeltje sereh (of 1 tl. serehpoeder)
3 kerrieblaadjes
1 pijpje kaneel
1 dessertl. wijnazijn
½ kopje kokosmelk (of aangemaakte santen)
2 eetlp. hete Sri lankaanse kerriepoeder
zout naar smaak
Voeg alle ingrediënten behalve de kokosmelk tesamen in een pan en kook al roerend tot het vlees bijna gaar is. Indien het geheel bij het koken te droog is ½ kopje water toevoegen. Voeg dan de kokosmelk toe en laat het 10 min. sudderen. Haal alleen het vlees er dan uit en bak het vlees in verhitte boter mooi bruin. Doe dan het vlees weer terug in de curry en sudder het geheel tot de curry vrij droog en stevig is. Warm tot heet serveren.
Top

Mulligatawny soup (soep met vlees, groenten en specerijen)
500 gram lams- of runderschenkel
2 uien (fijnsnijden)
4 teentjes knoflook (fijnsnijden of persen)
120 gram tomaten (in plakjes snijden)
1 winterwortel (in schijfjes snijden)
2 kopjes kokosmelk (of aangemaakte santen)
1 dessertlepel korianderpoeder
1 thlp. komijn (djinten)
1 thlp. geelwortelpoeder (kurkuma)
1/2 thlp witte of zwarte peper
zout naar smaak
boter of margarine
1 liter water
Voeg alle ingrediënten behalve de kokosmelk, boter, uien en knoflook tesamen in een middelgrote pan en breng het geheel aan de kook. Laat het ± 15 minuten sudderen op een half vlammetje. U haalt nu het vlees uit de bouillon en snijd er kleine blokjes van. U haalt het merg uit het been en doet het in de bouillon terug. We verhitten de bakpan en bakken in de boter, de ui en het knoflook goudbruin en dan voegen we het vlees en een soeplepel bouillon toe. Dit laat u ± 7 minuten sudderen. We legen de bakpan bij de pan met het bouillon en doen er de kokosmelk bij. We laten dit geheel nog 10 minuten doorsudderen. Met behulp van zout, maggi of een bouillonblokje kunt u eventueel de soep uw eigen gewenste pittigheid meegeven.
Top

Vis in Pannenkoekjes
Pannenkoek:
250 gr. bloem
2 eieren
1/2 liter melk
1/2 theelepel zout
boter/margarine
Vis:
500 gr. kabeljauw
500 gr. ui
2 fijngesneden spaanse pepers (zonder pit)
100 gr. gepelde garnalen
1 takje fijngehakte peterselie
1 eetlepel tomatenpuree
zout (1 a 2 theelepels)
2 eetlepels boter of margarine
Meng met een klopper de ingredienten in een beslagkom. Bak 20 tot 24 kleine dunne pannenkoekjes halfgaar.Hou een restje beslag voor later gebruik. Kook de vis in weinig water gaar en prak deze fijn. Snij de garnalen. Bak in verhitte boter de ui, pepere en peterselie goudbruin. Voeg dan de vis,garnalem, tomatenpuree en het zout toe en meng dit alles met elkaar. Verspreid dan een dun laagje vispuree over de pannenkoekjes zodat u de rand minstens 2 cm van de puree vrijhoudt. Rol dan de pannenkoekjes op en smeer alle naden en randen met het restje belag dicht. Laat alles 15 min. intrekken alvorens u het in de frituur- of bakpan goudbruin bakt.
Top

Gehaktschijf
500 gr. rundergehakt
1 groene fijngesneden peper (zonder pitjes)
1 rode ui
1 takje selderij
1 theelepel zoete kerry
1 gekookte aardappel
50 gram fijn gesnede prei
1/2 theelepel witte peper
paneermeel
boter
1 kopje pannenkoekbeslag
Meng alle ingredienten (behalve beslag, boter en meel) en maak er balletjes van. Druk ze plat tot ze ongeveer anderhalve cm dik zijn. Wentel ze door het beslag en de paneermeel. Nu bakken of frituren tot ze goudbruin zijn.
Top

Gele rijst
4 kopjes rijst
1,3 liter water
20 cl kokosmelk
1 theelepel zwarte peperkorrels
3 kruidnagels
3 kardamonzaden
2 theelepels dillezaden
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel kurkuma
1 stukje citroengras
2 fijngesneden uien
4 fijngesneden teentjes knofloof
pijpje kaneel
olie
Maak een klein buideltje van linnen en doe er het volgende in: De dillezaden, 1/2 theelpel peperkorrels, 2 kruidnagels, komijnzaad, 2 kardamonzaden en een half pijpje kaneel. Het zakje dichtbinden. Kook in een ruime pan het water en de kokosmelk met daarin het dichtgebonden zakje voor ongeveer 15 minuten. Bak de uien, knoflook, citroengras, kerrieblaadjes en de overgebleven kruiden ( kardamon, kruidnagel en kaneel), tot de ui goudbruin is. Voeg dan de rijst toe en roerbak tot de rijst goed heet is. Doe dan het kruidenkokoswater erbij en de kurkuma, 1/2 theelepel zwarte peperkorrels en zout naar smaak. Aan de kook brengen en 20 minuten op een klein pitje laten staan. tenslotte met een houten steel de rijst losroeren.
Top

Egg Curry
8 a 10 hardgekookte (fijngeprakte) eieren
150 gr fijngesneden ui
1 (fijngesneden) groene peper zonder pitjes
1 theelepel cayennepeper
1 pijpje kaneel
1/2 theelepel kurkuma
1 theelepel zout
1 theelepel cayennepeper
olie/margarine
4 theelepels kerrie
4 teentjes knoflook
1 eetlepel tomaten puree
1/2 theelepel kardamonpoeder
2 kruidnagels
1 stengel sereh
2 a 3 laurier blaadjes
1 cm zeer fijn gesneden gemberwortel
Eieren bestrooien met zout en kurkuma en vervolgens goudbruin bakken en uit de pan nemen. Fruit vervolgens de ui en de overige ingredienten tot alles zacht en gaar is. Voeg de gebakken eieren toe en eventueel wat water om een smeuig geheel te krijgen. 20 Minuten laten sudderen op een klein pitje. Als de curry te dun is, maizena met water gemengd al roerend toevoegen. Is de curry te dik, dan alleen water toevoegen.
Top

Curry van tonijn
500 gr. tonijn
7 st. goraka (vrucht gedroogd is het zwart de smaak is zout)
1/2 cm zeer fijn gesneden) gemberwortel
5 teentjes fijngesneden knoflook
4 kerrieblaadjes
1 theelepel gemalen kruidnagelen
1 eetlepel cayennepeper
25 cl water
1 theelepel peper
3 theelepels zout
5 theelepel citroensap
Bereiding:
Smeer de vis in met de citroensap en leg de vis weg zodanig dat de stukken niet op elkaar liggen. Laat de gorake een halfuur inweken in water. Hak ze dan fijn. Meng vervolgens met een beetje water de cayennepeper, peper en zout tot een pasta. Wrijf dan de vis in met deze pasta en voeg alle ingredienten bij elkaar in een hapjespan.Breng het geheel aan de kook en sudder het vervolgens op een half pitje tot de curry en de vis vrij droog zijn geworden. Draai tijdens het sudderen de vis af en toe om.
Top

Garnalen curry
400 gr. garnalen
2 fijngesneden uien
1 fijngesneden groene peper
4 fijngesneden teentjes knoflook
2 theelepel tomatenpuree
1 pijpje kaneel
1 theelepel serehpoeder
4 kerrieblaadjes
olie/boter
1 theelepel cayennepeper
2 cm fijngesneden gemberwortel
sap van 1/2 citroen
2 theelepels milde kerriepoeder
zout naar smaak
Bereiding:
Bak in de hete olie de ui, knoflook en kerrieblaadjes tot de ui goudbruin is. Voeg dan de garnalen en de overige ingredienten toe en laat het geheel ongeveer 20 minuten op een klein pitje sudderen
Top

Koekjes van rijstebloem (nagerecht)
500 gr. rijstebloem
1 ei (klutsen)
3 dl kokosmelk
2 theelepels kurkuma
1/4 theelepel zout
Meng de bloem, kokosmelk het ei, het zout en de kurkuma goed door elkaar. Verdeel het deeg in partjes van ongeveer 100 gram en dompel dit een fractie van een seconde inde hete frituur. Kneed dit ingevette deeg even goed door en vorm er dan koekjes van in de gewenste grootte en dikte. Frituur ze tot ze knapperig zijn en laat ze even afkoelen. Voor hete koekjes kunt u als extra 1/2 tot 1 theelepel cayennepeper toevoegen.
Top

Srilankaanse visballetjes
Porties 8
Voor de vulling:
2 blikjes tonijn in olie van 170 gram (laten uitlekken, olie bewaren)
1 ui (fijnsnijden)
4 teentjes knoflook (fijnsnijden of persen)
1 groene of rode peper (fijnsnijden)
1,5 cm gemberwortel (fijnsnijden of persen)
een aantal curryblaadjes (optioneel)
een stukje rampe of pandangblad (optioneel)
1 kaneelstokje
zwarte peper naar smaak
currypoeder naar smaak (b.v. half theelepeltje)
cardamom poeder (optioneel) naar smaak
4 gekookte aardappels (geschild en in blokjes gesneden)
Voor de krokante buitenkant:
2 eieren (geklutst)
paneermeel
frituurolie
Verhit twee eetlepels van de olie in een pan. Voeg de gember en knoflook toe en roerbak dit. Voeg de uien, groene peper, curryblaadjes, rampe en kaneel toe. Bak dit tot de uien lichtbruin zijn. Voeg de tonijn toe en maak dit goed los met een vork. Verhit dit mengsel, al roerend, een paar minuten. Voeg een beetje olie van de tonijn toe als het geheel te droog wordt. Voeg de zout, peper, cardamom en currypoeder toe naar smaak. (Mag best een beetje pittig zijn, want de aardappelen komen er nog bij.) Verhit dit al roerend nog een paar minuutjes.  Neem de pan van het vuur. Verwijder de rampe, de grote curryblaadjes en het kaneelstokje. Voeg de gekookte aardappelblokjes toe en mix het geheel goed door elkaar. Vorm er een goed kneedbaar mengsel van. Maak balletjes van ongeveer 2,5 cm doorsnee. Rol deze balletjes door de ei en het paneermeel en frituur ze daarna in een paar minuutjes tot de korst mooi lichtbruin is.
Top

Kipcurry met spinazie
600 gram kipfilet, in plakken
3 rode pepers, gesnipperd
4 kardemompeulen, gebruik binnenste zaadjes
3 teentjes knoflook, gesnipperd
4 tomaten, in blokjes
1 ui, in ringen
1/2 theelepel kurcumapoeder (of geraspte wortel)
stukje gemberwortel, geraspt
500 gram spinazie
1 theelepel garam masala
Roerbak de pepers, gember en knoflook drie minuten; doe de ui erbij en roerbak nog eens voer minuten. Voeg de kip toe en bak deze 2 minuten per kant. Doe de tomaten erbij, de kardemom, de garam masala, 1 deciliter water en zout naar smaak en breng dit aan de kook; laat het een kwartier stoven. Roerbak de spinazie met de kurkuma tot deze geslonken is en roer hem door het kipmengsel.
Top

Kipcurry met tomaat
600 gram kipfilet, in blokjes
4 tomaten, in blokjes
3 groene pepers, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 ui, gesnipperd
1 eetlepel groene currypasta
stukje gemberwortel, heel fijn gesneden
2 eetlepels citroensap
Roerbak ui, knoflook, groene pepers en gemberwortel gedurende 3 minuten. Voeg de kip toe en roerbak nog eens 10 minuten. Doe nu de tomaten erbij, de citroensap en de currypasta en verhit het geheel door en door. Serveer met rijst.
Top

Lamscurry
700 gram lamsvlees, in blokken
2 uien, gesnipperd
1 theelepel kerriepoeder
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 eetlepels bloem
50 gram kokos, geraspt
1/4 liter kokosmelk
4 kardemompeulen, knip ze open en gebruik de binnenste zaadjes
1/2 theelepel kaneelpoeder
1/2 liter bouillon
Fruit de ui en knoflook 5 minuten; doe het vlees erbij en roerbak tot het aan alle kanten bruin is. Doe de bloem erbij en roerbak nog 2 minuten. Doe nu alle overgebleven ingrediënten erbij, breng het aan de kook en laat het geheel 2 uur zachtjes koken
Top

Romige viscurry
4 personen
4 pangasius filets
zout, versgemalen zwarte peper
1 eetlp. milde kerriepoeder
4 eetlp. olijfolie
1 ui, heel fijn gehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 cm verse gemberwortel, fijngehakt
1 kaneelstokje, gebroken
1 eetlp. citroensap
2 dl kokosmelk
Wrijf de vis in met zout, peper en kerriepoeder. Verhit de olie in een wok en bak de vis in ca. 3 minuten op hoog vuur mooi bruin. Leg de filets op een bord. Voeg vervolgens de ui, knoflook, gemberwortel en kaneel aan de olie toe en fruit het geheel zachtjes aan tot het gaat geuren. Voeg het citroensap en de kokosmelk toe en laat dit enkele minuten zachtjes sudderen tot een romig saus ontstaat. Leg de vis weer in de wok en schep er wat saus overheen. Laat de vis in 8 à 10 minuten heel zachtjes gaar sudderen. Serveer met rijst.
Top

Geroosterde parelhoen met vanille
4 parelhoenbouten
3 dl. droge witte wijn
3 dl. gevogeltefond
1,25 dl. olie
325 gram bospaddestoelen
125 gram roomboter
2 geplette vanillestokjes
1 takje rozemarijn klein gesneden
peultjes
bospeen
Smeer de parelhoen in met vanille, 3 el boter en 3 el olijfolie en bak ze in 55 min. gaar in een oven van 180 graden C.  Borstel de bospaddestoelen grondig schoon en bak ze licht aan in wat olijfolie, boter en rozemarijn. Kook het braadvocht van de parelhoen met de wijn en gevogeltefond in tot sausdikte. Serveer de parelhoen met de saus de paddestoelen en een peultje en enkele bospeentjes.
Top

Stoofpotje kipcurry met verse witte kool en yoghurtsaus
800 gr kippenblokjes
400 gr wokgroenten( wortelen,soyascheuten,mais, )
uien
look
laurierblad
currypoeder
1 theelepel ketoembar ( koriander )
1/2 dl ketjap manis
Stoofpotje:
Kippeblokjes in olijfolie aanbakken .Groenten stoven in olijfolie. Ui en look bakken.
Alles in grote pan mengen met de nodige kruiden,ketjap,beetje rode wijn, bouillon.
Dit alles laten sudderen tot de kip mals is. Op smaak brengen en eventueel binden.
Currysaus:
Ui en appel in dunne stukjes snijden en aanstoven. Bestrooien met bloem,currypoeder bijdoen..
Bouillon en een beetje witte wijn toevoegen en laten inkoken tot het ingedikt is.
Op smaak brengen. Door zeef halen. Room bijvoegen.
Witte kool met yoghurtsausje:
Witte kool in fijne reepjes snijden en met peper,zout en citroensap op smaak brengen.
1/3 mayonaise en 2/3 yoghurt mengen en op smaak brengen .
Top

Ananas curry
Olie in de pan. Dan 1 lepel chilipoeder, een ½ lepel peperpoeder, 2 lepels suiker, 3 stukjes
kardemon (goed fijn maken), 2 sinnemonblaadjes, 1 ui, 2 stuks groene chili.
De gesneden ananas (met zout) erbij. En alles heel goed roeren en 10 minuten op laag vuur
laten sudderen.
Dit gerecht wordt veel gegeten bij de Sri Lankaanse hoofdmaaltijd
Top

Roerei met gerookte zalm, bieslook en creme fraiche
4 porties, in 20 minuten klaar
4 eieren
8 eetlepels melk
boter
zout
peper
100 gram gerookte zalm
20 sprietjes bieslook
4 sneden wit brood
1 theelepeltje creme fraiche
Kluts de eieren met een garde los en voeg daar de melk, zout en peper aan toe. Snipper
de bieslook en snijd de gerookte zalm in kleine snippers. Laat de boter smelten in een pan
en voeg het geklutste eimengsel toe. Laat het eimengsel al roerend stollen en voeg de
zalmsnippers samen met de helft van de bieslook toe. Roer deze door het eimengsel. Verhit
het geheel voorzichtig en houd een baktijd aan van maximaal een minuut. Rooster het brood.
Verdeel het roerei over vier borden en bestrooi het met de overgebleven bieslook. Garneer
met een lepeltje creme fraiche. Serveer tenslotte de warme toast erbij.
Top

Vattalappum (kokospudding)
Erg populaire dessert in Sri Lanka
voor 6 tot 8 personen:
4 grote eieren, goed losgeklopt
2,5 dl melk
4 dl. kokosmelk
½ theelepel gemalen kardemom
¼ theelepel geraspte nootmuskaat
¼ theelepel gemalen foelie
2 theelepels rozenwater
125 gr losse palmsuiker (jaggery)
60 gr gemalen kokos
Vermeng de eieren met de melk en de kokosmelk; roer de specerijen en het rozenwater erdoor. Los de suiker in zoveel warm water op dat hij smelt en vermeng dit met het mengsel. Doe het mengsel in ene passende vuurvaste schotel. Zet deze schotel in een ruim bakblik, vul dit tot halverwege de schotel met heet water en schuif het geheel in de oven. Laat bij een temperatuur van 140 graden Celsius ongeveer 1 uur en 45 minuten zachtjes bakken tot de pudding stevig is.
Bestrooi hem met geroosterde kokos en dien warme of koud op.
Top

Fruitsalade met groene thee
voor 6 personen, bereidingstijd: ca. 15 minuten
2 eetlepels groene thee
40 gram suiker
3 groene appelen
2 kiwis
2 grote trossen witte druiven
1 gele citroen
1 groene citroen
2 eetlepels pistache
2 takjes munt
Doe de thee in een pan en giet er 3 grote glazen water bij en breng het langzaam aan de kook. Zet het vuur af, plaats de deksel en laat 10 minuten intrekken. Doe daarna de suiker er bij en breng het opnieuw aan de kook om een siroop te maken. Laat 3 minuten koken. Voeg vervolgens een takje munt toe en laat het geheel afkoelen. Was de appelen, snij ze in vier delen, haal het klokhuis eruit en snij de stukken nog eens in 4 kleinere stukken. Schil de kiwi’s en snij ze in stukjes en was de druiven.
Pers het sap uit de 2 citroenen Doe al het fruit in een grote slabak. Overgiet het met de citroensap en meng het goed. Voeg de koud geworden siroop erbij. Meng alles en zet het koud tot het moment je het serveert. Voeg tenslotte de fijne stukjes pistache en de muntblaadjes toe.
Top