Pastasalade
Romige pasta met doperwten
Spaghetti met peterselie-preisaus
Gegratineerde macaronischotel
Tagliatelle met spinazie
Pasta-maaltijdsalade met vis
Spaghetti met een oosters tintje
Tonijnlasagne
Rundvlees met rode wijnsaus
Kipfilet met tomaat-auberginesaus
Macaroni met spinazie uit de oven
Kabeljauw met pittige olijvensaus
Romige pasta met doperwten
Spaghetti met peterselie-preisaus
Gegratineerde macaronischotel
Tagliatelle met spinazie
Pasta-maaltijdsalade met vis
Spaghetti met een oosters tintje
Tonijnlasagne
Rundvlees met rode wijnsaus
Kipfilet met tomaat-auberginesaus
Macaroni met spinazie uit de oven
Kabeljauw met pittige olijvensaus
Pastasalade
300 gr. strikjespasta
olie
1 rode paprika
1 vleestomaat
1 blikje tonijn
100 gr. gekookte doperwten
2 eetlp. kappertjes
6 eetlp. (olijf)olie
2 eetlp. (wijn)azijn
peper en zout
snufje suiker
1 eetlp. fijngehakte bieslook
Kook de pasta gaar in ruim kokend water met wat olie en zout. Giet de pasta af in een vergiet en spoel de strikjes direkt af onder koud stromend water. Laat ze uitlekken. Maak de paprika schoon en snijd hem in kleine blokjes. Kruis de tomaat in, dompel hem in kokend water en pel hem. Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Laat de tonijn uitlekken en verbrokkel hem. Schep de dorperwten, paprika, tomaat, tonijn en kappertjes door de pasta. Roer een sausje van de olie, azijn, peper, zout, suiker en bieslook en schep dit door de salade. Laat de salade minimaal 1 uur trekken in de koelkast.
Geef deze salade bij de gourmet-maaltijd.
TopRomige pasta met doperwten
300 gr. (schelpjes) pasta
zout
1 eetlp. olie
enkele draadjes saffraan of een mespunt kerriepoeder
1 blikje krab
2 dl. (kruiden)bouillon (van een tablet)
1/8 ltr.crème fraîche
2 eetlp. bloem
200 gr. doperwten (uit pot, blik of diepvries)
2 eetlp. fijngehakte bieslook
Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing in water met zout en een scheutje olie. Laat de krab uitlekken. Voeg aan het kookwater enkele saffraandraadjes of wat kerrie toe zodat de pasta geel kleurt. Breng 2 dl. bouillon aan de kook. Vermeng de crème fraîche met de bloem en roer dit door de bouillon. Laat deze tot een witte saus binden. Roer de doperwten erdoor. Laat het ± 10 min. zachtjes koken. Schep er dan de krab door. Serveer de paste met de saus en bestrooi de saus vlak voor het serveren met bieslook.
Lekker met gemengde sla.
TopSpaghetti met peterselie-preisaus
350 gr. roden spirali
3 preien
200 gr. mager ontbijtspek
100 gr. fijngehakte peterselie
1/4 ltr. slagroom
1/2 kruidenbouillontablet
mespunt cayennepeper
2 thlp. worcestersaus
150 gr. geraspte oude kaas
Was de preien en snijd ze in dunne ringen. Snijd het ontbijtspek in dobbelsteentjes. Kook de spirali volgens de gebruiksaanwijzing. Bak intussen het ontbijtspek in een droge koekepan met anti-aanbaklaag zachtjes uit. Voeg de preiringen en de helft van de peterselie aan het spek toe en bak dit op een laag vuur nog 3 minuten. Voeg de slagroom en het halve bouillontablet toe. Laat de saus ± 3 minuten zachtjes koken onder voortdurend roeren. Voeg de cayennepeper, de worcestersaus en de kaas aan de saus toe. Roer het geheel goed door. Schep de spirali op vier borden en schep in het midden de saus. Strooi de rest van de peterselie erover.
Lekker met een tomatensalade
TopGegratineerde macaronischotel
400 gr. macaroni
zout en peper
2 kleine courgettes
2 uien
3 teentjes knoflook
200 gr. ontbijtspekblokjes
¼ ltr. crème fraîche
1 kruidenbouillontablet
200 gr. geraspte belegen kaas
3 eetlp. fijngehakte peterselie
Kook de macaroni gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Snijd de courgettes in zeer kleine blokjes. Pel en snipper de uien en de teentjes knoflook. Bak de ontbijtspekblokjes in een droge koekepan zachtjes uit (ca. 5 minuten). Voeg de gesnipperde uien, de teentjes knoflook en de blokjes courgette aan de uitgebakken spekblokjes toe en bak ze 5 minuten mee, geregeld omscheppen. Roer de crème fraîche en de bouillontablet door het spekgroentemengsel en roer de saus goed door. Roer de helft van de geraspte kaas en de peterselie door de saus. Meng de saus direkt met de (warme) macaroni en schep het gerecht in een vuurvaste schaal. Strooi de rest van de kaas over de macaronischotel en laat het gerecht onder de hete grill goudbruin worden.
TopTagliatelle met spinazie
400 gr. tagliatelle
zout en peper
nootmuskaat
1 ui
4 plakken rauwe ham (van 25 gr. elk)
3 eetlp. (olijf)olie
1 pakje (450 gr.) gesneden bladspinazie (diepvries)
1/8 ltr. zure room
2 eetlp. aardappelzetmeel
200 gr. gorgonzola (zachte blauwschimmelkaas)
Kook de tagliatelle gaar volgens aanwijzing op de verpakking. Afgieten en laten uitlekken. Pel en snipper de ui en snijd de ham in reepjes. Bak ze in de olie 3 minuten op een laag vuur. Voeg de spinazie toe en roer tot de spinazie is ontdooid en goed warm is. Meng de zure room met het aardappelzetmeel, roer tot er geen klontjes meer zijn. Verkruimel de gorgonzola boven de spinazie. Voeg de zureroommengsel toe. Roer alles door elkaar en laat de saus 3 minuten zachtjes pruttelen. Verdeel de tagliatelle over 4 borden en schep de saus erover.
TopPasta-maaltijdsalade met vis
150 gr. Penne rigate
1 blikje tonijn naturel
½ komkommer
20 kersttomaatjes
3 eetlp. (olijf)olie
1 eetlp. witte (wijn)azijn
½ eetlp. groene pesto
zout en peper
2 eetlp. zonnebloempitten
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar. Laat hem uitlekken en afkoelen. Laat de tonijn uitlekken en haal hem los met een vork. Meng de tonijn met de pasta. Was de komkommer en snijd hem in reepjes. Was de tomaatjes en halveer ze. Klop een dressing van olie, azijn en pesto. Schep de groenten en dressing door de pasta. Breng op smaak met zout en peper. Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan in ca. 3 minuten goudbruin en bestrooi de salade ermee.
TopSpaghetti met een oosters tintje
4 kleine kipfilets
1 citroen
stukje verse gember
enkele takjes citroenmelisse
1 rode spaanse peper
2 lenteuitjes
2 eetlp. sojasaus
2 eetlp. olie
400 gr. spaghetti
3 eetlp. sesamzaad
Snijd de kipfilets dwars op de draad in repen. Boen de citroen onder de stromende lauwwarme waterstraal af, droog hem en rasp de schil zeer dun af. Pers de citroen uit. Schil het stuk gemberwortel en rasp het. Besprenkel het kippenvlees met wat citroensap, de sojasaus en meng met de geraspte gember en een mespunt citroenschil. Laat de reepjes ongeveer 15 minuten afgedekt staan. Hak de citroenmelisse grof. Maak de peper schoon en snijd in reepjes. Snijd de lenteui in schuine repen van ca. 2 cm. Rooster de sesamzaadjes in een koekenpan zonder vet goudkleurig. Laat de zaadjes op keukenpapier afkoelen. Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de stukken lenteui en ringetjes peper 1-2 minuten al omscheppend. Voeg de stukken kip toe en bak alles al omscheppend gaar. Voeg citroensap en citroenmelisse toe en laat even doorverwarmen. Proef of nog extra soja moet worden toegevoegd. Kook ondertussen de spaghetti beetgaar. Giet haar af en meng met repen kip, lenteui en pepertjes en bestrooi met de sesamzaadjes.
TopTonijnlasagne
9-12 plakken lasagne
1-2 eetlp. olie
1 ui (gehakt)
1 teen knoflook (uitgeperst)
100 gr. magere spekreepjes
half bakje champignons
2 eetlp. gehakte peterselie
1 blik tomaatblokjes
1 klein blikje tomatenpuree
2 blikjes tonijn
peper en zout
Italiaanse keukenkruiden
50 gr. boter
50 gr. bloem
6 dl. melk
75 gr. geraspte kaas.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Fruit de gesnipperde ui en knoflook in de olie zacht. Voeg spekreepjes en champignons toe en roerbak gedurende 1-2 minuten. Kook de plakken lasagne eventueel 2-3 minuten voor. Voeg tomatenblokjes (met vocht), tomatenpuree, Italiaanse kruiden en peterselie toe en laat 5 minuten pruttelen. Neem de pan van het fornuis en voeg de stukken tonijn toe. Smelt in een tweede pan boter, voeg bloem toe, laat even kleuren en schenk al roerend de melk hierbij. Laat de saus 2 minuten koken. Op smaak brengen met peper en zout. Schep in een ovenschaal 1/3 van het tonijnmengsel, schik hierop 3-4 plakken lasagnevellen, opnieuw 1/3 saus, plakken lasagne, rest saus en laatste plakken lasagne. Hierover de witte bechanelsaus schenken en bestrooien met de geraspte kaas. Plaats de schaal in de hete oven en bak de lasagne gaar in ongeveer 45 minuten.
TopRundvlees met rode wijnsaus
500 gr. mals rundvlees (zoals kogelbiefstuk)
3 dl. rode wijn
3 dl. basis-tomatensaus (soffritto)
1 dl. kookroom
zout en peper
2 eetlp. (olijf)olie
ca. 50 gr. boter
350-400 gr. Italiaanse pasta
2 bosuitjes (gesnipperd)
12 verse basilicumblaadjes, in uiterst smalle reepjes
1 eetlp. fijngehakte peterselie
Breng wijn en tomatensaus een de kook. Laat alles 10 minuten zachtjes koken. Roer daarna de room er door en laat alles nog zolang zachtjes door koken tot een licht gebonden saus is verkregen. Voeg naar smaak wat zout en peper toe. Neem het pannetje van de warmtebron. Maak het vlees droog met keukenpapier. Snijd het vlees in plakken en vervolgens in smalle reepjes. Kook de pasta zoals op de verpakking is aangegeven. Laat de pasta even op een zeef uitlekken en doe ze daarna terug in de pan. Meng de bosuitjes en basilicumblaadjes door de pasta en bestrooi met de peterselie.Bak het vlees en serveer met de pasta en de wijnsaus.
TopKipfilet met tomaat-auberginesaus
voor 4 personen
1 aubergine
2 uien
400 gr. vlees- of pruimtomaten
500 gr. kipfilet
4 eetlp. olijfolie
1 teentje knoflook
1 eetlp. tomatenpuree
2 thlp. Provencaalse kruiden
1,5 dl bouillon
versgemalen zwarte peper
400 gr. pasta
4 takjes verse peterselie
Snijd de aubergine in blokjes van 1,5 cm. Pel de uien en snipper deze fijn. Snijd de tomaten en kipfilet in blokjes. Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan, pers de knoflook hierboven uit en bak hierin de aubergine in circa 5 minuten rondom bruin. Schep de aubergine uit de pan. Verhit opnieuw 2 eetlepels olie in de hapjespan, fruit hierin de uien 1 minuut. Voeg de kip toe en bak deze in circa 5 minuten goudbruin en gaar. Voeg de tomatenpuree, tomatenblokjes, aubergineblokjes, Provencaalse kruiden, bouillon en peper toe. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat de saus circa 10 minuutjes zachtjes sudderen. Breng de saus op smaak met zout en peper. Verdeel de pasta en tomaat auberginesaus over 4 borden.Garneer de borden met een takje peterselie.
TopMacaroni met spinazie uit de oven
Benodigdheden
1 eetlp. boter
1 eetlp. olijfolie
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 ui, grofgehakt
250 gr. macaroni
250 gr. diepvriesspinazie
3 losgeklopte eieren
gemalen nootmuskaat (naar smaak)
zout en peper
125 g oude Goudse geraspt
250 g cottage cheese
Bak ui en knoflook glazig in de olie. Haal de pan van het vuur. Kook intussen de macaroni `al dente` gaar in ruim kokend water met zout. Afgieten en laten staan. Maak de diepvriesspinazie klaar volgens de aanwijzingen op het pak. Doe de spinazie bij de uien en knoflook en sauteer het groentemengsel nog even. Haal de pan van het vuur en roer de gare macaroni, cottage cheese, nootmuskaat en verdere kruiden, 50 g van de oude Goudse en tenslotte ook de eieren erdoor. Doe alles in een ovenvaste schaal, strooi er de rest van de kaas overheen en zet de schaal 30-45 minuten in een oven van 190 °C, stand 5.
TopKabeljauw met pittige olijvensaus
6 plakjes rauwe ham
500 gr. kabeljauwfilet
1 eetlp. citroensap
3 eetlp. olijfolie
2 eetlp. pesto rosso
100 gr. zwarte olijven zonder pit, in stukjes
2 eetlp. kappertjes
2 eetlp. verse basilicum, in reepjes
Halveer de plakken ham in de lengte. Snijd de kabeljauwfilet in 12 gelijke stukken en wikkel ze in een plakje ham. Laat dit zo even liggen dan plakt de ham vanzelf vast. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de stukken vis en ham in 2 minuten rondom.
Meng 100 ml heet water met de Pesto Rosso, olijven en kappertjes en roer dit door het bakvet. Laat de vis in 4-6 minuten zachtjes gaar sudderen. Strooi dan de basilicum erover. Lekker met spaghetti en een salade van broccoli besprenkeld met citroensap en olijfolie Extra Vergine.
Tip: Kabeljauw is door de vangstbeperkingen niet altijd even goed verkrijgbaar, maar kan in dit gerecht vervangen worden door tilapiafilet, roodbaarsfilet of meervalfilet.
Top