Schotels

Gehaktschotel met prei
Spruitjes met kalkoen
Hongaarse gehaktschotel
Italiaanse rundergehakt groenteschotel
Crunchy-ovenschotel
Prei-aardappelschotel
Franse stoofschotel
Pittige bonenschotel met karbonade
Jachtschotel
Andijvie ovenschotel
Ovenschotel spruitjes met gehakt
Ovenpotje van aardappelen en groenten







Gehaktschotel met prei
4 personen
1 pond rundergehakt
3 preien
1 pak krielaardappeltjes ± 750 gr.
1 bakje champignons
1 bekertje crème fraîche
1 ei
1 zakje geraspte kaas
Gehakt rul bakken. Krielaardappelen bakken. Prei in ringen snijden en ± 5 min. koken en goed laten uitlekken.
De crème fraîche, ei en kaas door elkaar roeren.
Gehakt, krielaardappelen, prei en champignons in ovenschaal doen.
Crème fraîchemengsel erover gieten. En ± 30 minuten in een voorverwarmde oven 180 oC.
Kan van tevoren worden bereid zonder de crème fraîchemengsel. Bewaren in de koelkast.
Top

Spruitjes met kalkoen
500 gr. kleine spruitjes
1 eetlp. olie
zout
400 gr. kalkoenfilet
1 zakje aardappelpureepoeder (of zelf aardappelpuree maken)
1 zakje Groenterijk kruiden-spek
½ eetlp. mosterd
50 gr. witbroodkruim (of paneermeel)
50 gr. geraspte kaas
Kook de spruitjes in weinig water met wat zout in ± 7 min. beetgaar. Verhit de olie en bak hierin de reepjes kalkoenfilet, bestrooid met peper en zout, in ± 7 min. goudbruin en gaar. Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzing op de verpakking en roer er de inhoud van het zakje groenterijk en mosterd doorheen. Doe de spruitjes, de kalkoenreepjes en puree in een ingevette ovenschotel. Dek af met een mengsel van broodkruim en geraspte kaas. Laat de schotel in een voorverwarmde oven (200 oC) in ± 30 min. door en door warm worden en een bruin korstje krijgen.
Top

Hongaarse ovenschotel
Bereidingstijd 40 minuten
Voor 4 personen
300 g schouderkarbonaden, zonder been in blokjes
150 gr. chorizo, in plakjes
100 gr bacon
500 gr. zuurkool
2 uien
2 eetlp. tomatenpuree
2 thlp. paprikapoeder
1 bekertje crème fraîche
1 bekertje zure room
1 klein blikje mandarijnen
1 eetl. olie
zout en peper
De oven voorverwarmen op 200°C. De zuurkool laten uitlekken. De gepelde uien fijnsnipperen. De chorizo in kleine stukjes snijden en de bacon in smalle reepjes. Ui 5 min. zachtjes in de olie bakken; chorizo toevoegen en 2 min. meebakken. Vleesblokjes erbij doen en in ruim 10 min. gaar bakken.
Tomatenpuree en 1 theel. paprikapoeder erdoor roeren en nog een paar minuten laten sudderen. Op smaak brengen met zout en peper. Laten afkoelen. De crème fraîche, zure room en 1 theel. paprikapoeder in een kom vermengen. Lage ovenschaal invetten met boter. De helft van de zuurkool in de ovenschotel scheppen en hierop het vleesmengsel leggen. De rest van de zuurkool over de schotel verdelen; sausje erover scheppen. Reepjes bacon en mandarijnen erover strooien. De Hongaarse ovenschotel in het midden van de oven in ca. 25 min. door en door heet laten worden.
Top

Italiaanse rundergehakt groenteschotel
Bereidingstijd 60 minuten
Voor 4 personen
60 gr. boter
800 gr. panklare Italiaanse groentemix
400 gr. rundergehakt
2 dl kant en klare tomatensaus uit een pot
3 eetlp. dille, gesnipperd
750 gr. voorgekookte aardappelplakjes
100 g geraspte kaas
zout en peper
Verwarm de oven voor op 220 °C. Verhit 25 g boter in een wok of hapjespan en roerbak de groentemix ca 5 min. Doe de groenten in een ovenschaal. Verhit in dezelfde pan nog 25 g boter en roerbak het gehakt rul. Voeg naar smaak zout en peper toe en roer de tomatensaus en de dille erdoor. Schep het gehaktmengsel op de groenten in de ovenschaal, strijk de bovenkant glad en bedek het geheel, dakpansgewijs, met de plakjes aardappel. Strooi de kaas erover en leg er hier en daar een klontje boter op. Zet de schaal in het midden van de oven en laat het gerecht in ca. 40 minuten goudbruin en door en door heet worden.
Top

Crunchy ovenschotel
2 zakjes aarappelpuree voor ovenschotels
50 gr. spekreepjes
400 gr. gehakt
zout en peper
2 eetlp. olijfolie
400 gr. roerbakmix
1 dl. tomato frito
Bereid de zakje puree volgens gebruiksaanwijzing. Verwarm de oven voor op 200C. Bak de spekreepjes uit in eigen vet, voeg het gehakt toe en bak dit rul. Maak op smaak met zout en peper. Schep dit alles uit de pan in een ovenvaste schaal en voeg de olie aan het bakvet toe. Roerbak hierin de groente ± 5 minuten. Roer er de tomato frito door en schep de groenten in de ovenschaal. Strijk de puree over de groeten uit en laat in ± 30 minuten in de oven knapperig en warm worden.
Top

Prei-aardappelschotel
500 gr. aardappelen vastkokend
2 appelen (bijv. Jonagold)
2 preien
1 grote ui
150 gr. komijnekaas (aan een stuk)
1 dikke plak katenspek (100 gr.)
3 eetlp. olijfolie + olie om in te vetten
zout, peper en nootmuskaat.
Borstel de aardappelen schoon onder stromend water en snijd ze in stukken. Schil de appelen en verwijder de klokhuizen. Snijd de appelen in partjes. Maak de preien schoon. Snijd de preien in schuine stukken van ca. 5 cm en was ze. Pel de ui en snijd hem in ringen. Rasp de komijnekaas. Snijd het kapenspek in blokjes. Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de uiringen ca. 3 minuten. Voeg de aardappelen toe en bak het geheel ca. 10 minuten. Verwarm de oven voor op 200C. Haal de aardappelmengsel uit de pan. Bak het katenspek in het achtergebleven vet ca. 4 minuten. Voeg de preistukken toe en roerbak ca. 8 minuten. Schep het prei-aardappelmengsel en de appel door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en nootmuskaat. Vet een ovenschaal in. Schep het mengsel in de ovenschaal en bestrooi het rijkelijk met de kaas. Laat de preischotel midden in de oven ca. 30 minuten gaar worden..
Top

Franse stoofschotel
50 gr. bakbacon
2 eetlp. olijfolie
750 gr. varkensfilet
10 gehalveerde sjalotjes
3 teentjes knoflook
100 gr. gemengde olijven
4 eetlp. kappertjes
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
3 dl. rode wijn
Snijd het vlees in stukjes. Olie verhitten en reepjes bacon krokant bakken. Haal bacon uit de pan en bak de stukjes vlees bruin in het bakvet. Voeg uitjes en de stukjes knoflook toe samen met de olijven en kruiden. Giet er de wijn bij en voeg zoveel water toe tot het vlees onder staat. Pan afdekken en 2 uur zachtjes laten stoven. Serveer met aardappelpuree en een salade.
Top

Pittige bonenschotel met karbonade
2 uien
1 teentje knoflook
1 groene paprika
4 schouderkarbonades
peper, zout en chilipoeder
3 eetlp. olie
75 gr. magere spekreepjes
1 pot witte bonen met basilicum in tomatensaus
1 blik kidneybonen in chilisaus
1 blik tomatenstukjes
2 eetlp. fijngehakte peterselie
Snijd de uien in partjes. Snijd de knoflook fijn en het vruchtvlees van de paprika in flinke stukken. Wrijf de karbonade in met peper, zout en chilipoeder. Verhit de olie in een ruime braadpan en bak de spekreepjes knapperig uit. Neem ze uit de pan. Bak de karbonades in het bakvet om en om bruin en in ± 20 minuten bijna gaar. Neem de karbonade uit de pan en fruit de uien en de knoflook in het bakvet al omscheppend in ± 5 minuten glazig. Voeg de paprika, de witte bonen, de chilibonen en de tomaatstukjes toe en breng alles al omscheppend aan de kook. Leg de karbonades tussen de bonen en verdeel de spekjes erover. Laat het vlees in ± 10 minuten helemaal gaar stoven. Garneer met de fijngehake peterselie.
Lekker met een komkommersalade.
Top

Jachtschotel
400 gr. runderlappen
zout en peper
ca. 2 eetlp. bloem gezeefd
ca. 75 gr. boter
4 uien waarvan 1 gesnipperd de rest in ringen gesneden
2 goudrenetten grof gesnipperd
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
1½ dl. rode wijn
1 potje ca. 3½ dl. vleesfond
800 gr. aardappelen zoals Accent gekookt in plakjes gesneden van 3 mm
nootmuskaat
5-6 eetlp. kruim van witbrood
Maak het vlees droog met keukenpapier en snijd het in blokjes (ca 1½ cm). Bestrooi met zout en peper en wentel ze door de bloem. Laat een braadpan heet worden. Voeg 50 gr. boter toe. Voeg het vlees toe. Schep alles enkele malen om en doe er vervolgens gesnipperde ui en de helft van de gesnipperde appels bij. Laat alles, onder regelmatig omscheppen, zolang bakken tot het vlees een lichtbruine kleur heeft gekregen. Schik de met kruidnagels `bestoken` laurierblad tussen het vlees. Schenk de wijn en de helft van de vleesfond erbij. Leg het deksel op de pan. Temper de warmtebron. Laat alles (ca. 90 minuten) zachtjes stoven tot het vlees gaar is. Fruit intussen de uiringen in 30 gram boter zolang tot ze beginnen te kleuren. Houd ze apart. Beboter een ovenvaste schaal. Verdeel de helft van de aardappelen over de bodem van de schaal. Schik de gefruite uiringen er zo gelijkmatig mogelijk over uit. Strooi de rest van de gesnipperde appels er over. Schep daarna met een schuimspaan het gestoofde vlees onder het laurierblad uit de pan en verdeel het, opnieuw gelijkmatig over de inhoud van de schaal. Dek alles af met de rest van de aardappelplakjes. Schik ze er dakpansgewijs op. Strooi er wat peper en nootmuskaat over. Roer de rest van het vleesfond door het in de pan achtergebleven stoofvocht. Schenk alles door een zeef over het gerecht. Bestrooi het gerecht met broodkruim en leg er hier en daar een flintertje boter op. Plaats de schaal in het midden, van de tot 200C voorverwarmde oven. Na ca. 25 minuten kan het gerecht worden opgediend.
Top

Andijvie ovenschotel
voor 2 personen
250 gr. andijvie, gesneden
250 gr. runder gehakt (gekruid met bretonse of stroganoff kruiden)
1 klein scheutje vloeibare margarine
1 pak aardappelschijfjes van Bieze ui/spek
1 bakje magere spekjes
¼ liter crème fraîche
1 teentje knoflook, geperst
2 eieren
150 gr. kaas (parmezaan of belegen)
1 ovenschaal ingevet
Verwarm de oven voor op 225 graden Verhit een koekenpan en bak de spekjes even uit en schep ze uit de pan met een schuimspaan. Bak daarna het gehakt grof rul in een scheutje margarine. Roer hierbij de andijvie zodat het slinkt en blus dit af met een heel klein beetje water of wat citroensap, doe een deksel op de pan en laat dit even stomen. Roer de crème fraîche met de eieren los en roer de kaas erdoor eventueel wat peper toevoegen en wat nootmuskaat. Roer dit van het vuur af door het andijvie mengsel. Schep dit in de ovenschaal en beleg dit met de aardappelschijfjes, strooi de spekjes erover en nog een handje kaas en bak dit 40 minuten in de oven.
Top

Ovenschotel spruitjes en gehakt
4 personen
1 pond (runder)gehakt
3 eieren
2 eetlp. paneermeel
chilipoeder
peper
zout
1 pond spruitjes
1 pond tomaten
2 teentjes knoflook
2 uien
2 bekertjes kwark of zure room
2 ons geraspte oude kaas (of kaas die je lekker vindt)
Snijd de knoflook in hele fijne kleine stukjes. Snijd de uien in hele fijne kleine stukjes. Mix het gehakt met 1 (één) ei, peper en zout en de fijngesneden knoflook, uien en een beetje chilipoeder. Let op: de chilipoeder naar smaak toevoegen - hoe meer hoe pittiger -. Maak daarvan kleine ronde bolletjes die iets groter zijn dan de spruiten. Daarna bak je deze balletjes in een grote braadpan tot ze bruin en gaar zijn (niet helemaal door en door bakken, want ze gaan nog 20 minuten in de oven). Knoflook en uien is naar wens. Je kan deze ook geheel weglaten als je hier niet van houd. Maak de spruiten schoon en kook deze spruiten met een beetje zout in water (ze hoeven niet helemaal doorgekookt en uit elkaar te vallen, want ze gaan nog 20 minuten in de oven) . Maak de tomaten schoon en snijd deze in grote reepjes of in (grote) blokjes. Mix de zure room (of kwark) met de resterende twee eieren. Meng 3/4 van de kaas hier doorheen. Verwarm de oven voor en vet een (grote) ovenschotel in. Doe de spruiten en de balletjes gehakt in de ovenschotel. Mix het geheel met de tomaten. Giet de gemengde kwark (of zure room) over het geheel en maak het af door de resterende kaas er over heen te strooien
Zodra de oven warm is (180 graden C.), de schotel ongeveer 20 tot 25 minuten laten staan en controleer steeds of het niet te hard gaat. In principe zijn de gerechten al gaar, dus het gaat er om dat de kaas een mooi korstje krijgt en de gerechten even de tijd krijgen om opnieuw warm te worden.
Top

Ovenpotje van aardappelen en groenten
4 personen
400 gr vastkokende aardappelen
1 middelgrote courgette
3 paprika's (geel, oranje, rood)
2 uien
500 gr. tomaten
4 teentjes knoflook
10 eetlp. olijfolie
1 eetlp. verse tijm (of 1 koffielepel gedroogde)
bladpeterselie
peper uit de molen en fijn zeezout
Schil de aardappelen. Spoel de paprika's en de courgette. Snijd de aardappelen, de courgette en de tomaten in plakjes. Pel de uien, snijd ze in ringen. Pel en hak de knoflook. Fruit de ui glazig in 1 eetlepel olijfolie. Strooi er de knoflook bij. Laat 1 minuut meebakken. Schik de aardappelen, courgette en tomaten in laagjes in een goed ingevette ovenschaal. Kruid elke laag met tijm, peper en zeezout. Schep er de uien bovenop. Verdeel er de rest van de olijfolie over. Zet 1 tot 1.30 uur in de warme oven van 180°C. Dek eventueel af met aluminiumfolie als het gerecht te snel zou kleuren. Werk af met peterselie
Top