Boemboe bali met gerookte makreel
Sambal
Oosterse kiprolletjes
Kerriespruitjes
Roedjak manis
Sambal goreng boontjes
Ambonees groentegerecht
Baby Kloejoek
Sambal
Oosterse kiprolletjes
Kerriespruitjes
Roedjak manis
Sambal goreng boontjes
Ambonees groentegerecht
Baby Kloejoek
Boemboe Bali met gerookte makreel
4 personen
2 grote gerookte makrelen (van vel en graten ontdaan)
Voor de boemboe
3 teentjes knoflook
6 uitjes (sjalotjes of kleine uien)
1 stukje gemberwortel (ongeveer 3 cm)
1 thlp. trassi
2 eetlp. sambal (djeroek)
2 eetlp. goela djawa (of gewone bruine suiker)
2 tot 3 eetlp. ketjap manis
sap en 1 citroen
1 eetlp. tamarindepasta (opgelost in een kopje water)
zonnebloemolie
Knoflook, ui, gember,trassi en sambal met de suiker in de keukenmachine tot een pasta mengen. Daarna de de pasta fruiten in olie, voeg water met de tamarinde toe, ketjap en citroensap. Even laten indikken op laag vuur, uitgieten over de vis die klaarstaat in een ovenschaal. Opwarmen in de oven of magnetron.
Heerlijk met rijst, atjar en sajoergroenten. Ook lekker bij bami.
De saus is zoetzuur en niet te pittig. Moet zoetzuur zijn (naar behoefte suiker toegevoegen).
Top
Top
Sambal
(recept van Toos Huting)
1 tablet trassi
5 rode pepers
sap van 1 citroen
naar smaak suiker + zout
3 uien
10 kimirinoten
6 teentjes knoflook
1 thlp. tamarinde
3 kopjes (olijf)olie.
Bereiding
Maak de uien schoon en maak ze fijn in de vijzel of keukenmachine.
Maak de uien schoon en maak ze fijn in de vijzel of keukenmachine.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de uitjes op laag vuur maar laat ze niet bruin worden.
Snijd de stengelaanzet van de pepers, maak ze fijn in de vijzel of keukenmachine en doe ze bij de uien in de pan.
Hak de kimirinoten fijn in de keukenmachine en doe in de pan bij de uien.
Maak de knoflook schoon, pers ze uit en doe in de pan.
Hak de trassi fijn en doe met de suiker in de pan.
Knijp het sap uit de citroen boven de pan en voeg de tamarinda toe.
Laat de sambal pruttelen tot ze droog is en doe over in uitgekookte glazen potjes. Let op, deksels ook uitkoken.
Top
Oosterse kiprolletjes
voor 8 personen
2 tenen knoflook
3 uien
100 gr. verse gemberwortel
4 eetlp. zonnebloem of maïsolie
zout en vers gemalen peper
8 kipdijfilets
4 eetlp. Japanse sojasaus (Kikkoman)
16 plakjes rauwe ham
(tapas)prikkertjes
(voorbereiding 30 minuten; kan halve dag van tevoren)
Pel de knoflook en uien. Schil de gember. Hak ui, knoflook en gember samen fijn (kan ook in keukenmachine). Verhit de olie in een wok of grote braadpan en fruit het ui-gembermengsel 8 minuten op laag vuur. Roer af en toe. Breng het mengsel op smaak met zout en schep het uit de pan. Spreid de kipfilets uit en bestrijk ze met een kwastje aan weerszijden met sojasaus. Beleg de filets met ui-gembermengsel. Rol ze op. Rol elke kipfilet in twee plakjes rauwe ham en zet ze eventueel vast met een prikker. Vet een lage, ruime ovenschaal in met olie en leg de kiprolletjes er naast elkaar in. Zet ze tot gebruik koel en afgedekt weg.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat de kiprolletjes in het midden van de oven in 30 minuten gaar en bruin worden; draai ze halverwege om. Schep de saus uit de schaal over de kiprolletjes. Geef er geroerbakte (diepvries)spinazie met knoflook, sesamzaadjes en pandanrijst bij.
U kunt de kiprolletjes ook koud eten: laat ze afkoelen, bewaar ze tot gebruik afgedekt in de koelkast, maar laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen.
Top
Kerriespruitjes
500 gr. spruitjes, schoongemaakt
2 eetlp. olie
150 gr. katenspek, in reepjes
1 dunne prei, gewassen en in ringetjes
250 gr. champignons, in plakjes
3 tenen knoflook, geperst
1 eetlp. kerriepoeder
1 thlp. grove mosterd
1 theelepel sambal naar keuze (bijv. oelek)
4 takjes verse tijm (zakje a 15 g)
50 ml slagroom
Kook de spruitjes 10 minuten voor. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ui en het spek goudbruin. Voeg de prei, de champignons en de knoflook toe en fruit even mee. Voeg de kerrie, de mosterd, de sambal en een scheutje water toe. Haal de blaadjes tijm van de takjes en doe ze bij het groentemengsel. Voeg de beetgare spruitjes en een scheutje room toe. Lekker met rijst of couscous.
Tip: Liever een wat mildere sambal? Sambal badjak bevat gebakken uien en is minder geconcentreerd dan sambal oelek.
Top
Lekker bij een buffet of barbecue
½ komkommer
1 appels
1 eetlp. citroensap
1 mango
1 blikje ananastukjes (ca. 200 gr.)
1½ eetlp. bruine basterdsuiker
2 thlp. sambal oelek
2 eetlp. ketjap manis
Halveer de halve komkommer in de lengte. Snijd de komkommer vervolgens in plakjes. Snijd de appels in dunne partjes en besprenkel ze met citroensap. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes. Laat de ananas uitlekken. Voeg de bruine suiker toe. Meng het met een beetje ananassap, de sambal en de ketjap en roer tot de suiker is opgelost. Meng de vruchten en de komkommer met het ketjapmengsel
Top
(4 pers.)
800 gr. jonge sperziebonen
zout
3-4 verse rode chilipepers
4-6 lente-uien
3-4 teentjes knoflook
5 cm verse gemberwortel
2 middelgrote tomaten
mespunt trasi (garnalenpasta)
5 eetlp. zonnebloemolie
2 thlp. goela djawa of palmsuiker (of bruine suiker)
2 dl. kokosmelk (blik/pak) ongezoet
1 eeltp. ketjap manis
Was de sperziebonen, maak ze schoon en doe ze in een pan met licht gezouten water. Blancheer ze 5 minuten en giet ze in een vergiet. Was de chilipepers en halveer ze overlangs. Verwijder de pitjes. Snijd de helften in dunnen reepjes. Maak de lente-uien schoon, was ze en snijd ze ook in dunne ringetjes. Pel de teentjes knoflook en pers ze uit. Schil de gember en rasp hem fijn. Druk de trasi met de rug van een lepel fijn. Verhit in een wok of grote braadpan de olie. Voeg de chili, uienringen, knoflook en gember toe en laat ze als omscheppend in 3 minuten glazig worden op matig vuur. Voeg de fijngehakte tomaat, trasi en goela djawa toe. Blus af met kokosmelk en laat de saus iets inkoken. Schep de uitgelekte boontjes erdoor en laat ze op laag vuur ongeveer 7 minuten meestoven. Breng met ketjap op smaak en serveer met gekookte rijst en kroepoek.
Top
Ambonees groentegerecht
1 aubergine
2 eetl. natuurazijn
1/2 komkommer
1 ui
100 gr. taugé
2 tenen knoflook
100 gr. witte kool
2 theel. sambal trassi
200 gr. niet-gezouten amandelen
1 thlp. gula djawa of bruine suiker
Schil de komkommer en snijd hem in dobbelsteentjes. Was de taugé, verwijder de groene vliesjes en bruine staartjes, blancheer hem door er kokend water over te gieten, laat goed uitlekken. Was de kool, snijd hem fijn en blancheer hem eveneens. Was de aubergine, verwijder de steel en snijd hem doormidden en vervolgens in schijven. Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn. Wrijf de ui, de knoflook, de sambal en de gula djawa tot een brij. Roer er de azijn door. Meng de groenten en de amandelen goed door elkaar en giet de saus erover. Schep alles nog eens goed om.
Top
Baby Kloejoek
voor 2 personen
250 gr. mals varkensvlees
100 gr. gerookt mager spekblokjes
peper en zout
bloem
1 ui
2 gemberbolletjes
1 volle theelepel sambal
2 preien (middelmatig groot)
2 grote tenen knoflook
2 volle eetlp. suiker
3 kl. kopjes water
6 volle eetlp. zoete sojasaus
1/4 fles tomaten ketchup (ruim 250gr.)
2 eetlp. azijn (indien nodig naar smaak maar dan wordt het gauw te zuur)
iets vetsin. Als het nodig is maïzena om te binden maar door de bloem is dat waarschijnlijk niet nodig. Het vlees in dobbelstenen snijden (lekker is als je het een uurtje marineer in b.v.barbecuesaus of oystersaus van het merk LEE KUM KEE) anders zouten en peperen. Haal daarna de blokjes door de bloem. In een pan het spek uitbakken - spek - en het teveel vet - maar niet al het vet verwijderen.(smaak) Daarin met iets meer bakboter of olie , het vlees mooi bruin bakken. In een andere pan ui(fijn) - knoflook(fijn) - sambal - gember(fijn) - prei(in ringen) even aanbakken. In een klein pannetje de suiker smelten tot deze licht karamelkleurig is, daarna ineens het water erbij gieten. Pas op het spat en is erg heet, haal het even van de warmtebron, maar daarna laten koken totdat de suiker weer geheel is opgelost. Doe nu alles in 1 pan: het vlees, prei, sojasaus, tom. ketchup,suikerwater en laat het nog even zacht koken. Voor het opdienen de vetsin er bij doen. Het is een heel werk om het klaar te maken, maar de moeite waard. Ik maak het vaak eerder klaar en maak het voor het opdienen weer warm, dat komt de smaak ten goede! Geef er rijst bij, met sla of atjar tjampoer. EET SMAKELIJK.
Ingezonden door Mies Tap
Top