Herfstschotel
Courgettekoekjes
Roergebakken andijvie
Venkel uit de oven
Courgettekoekjes
Roergebakken andijvie
Venkel uit de oven
Herfstschotel
500 gr. winterpeen
400 gr. varkensvleesreepjes
zout
1thlp. cayennepeper
4 eetlp. boter
3 eetlp. vloeibare honing
20 sprietjes bieslook
1½ dl. slankroom
Maak de wortel schoon, snijd hem in de lengte in plakken en daarna in reepjes. Bestrooi het vlees met zout en cayennpeper. Verwarm de boter. Bak het vlees op hoog vuur ca 5 minuten. Voeg 1 dl. lauwwarm water en de honing toe en laat alles afgedekt in ca. 20 minuten gaar worden. Haal het deksel van de pan en laat het vocht verdampen. Was de bieslook en knip hem fijn. Roer de slankroom door het groentevleesmengsel en bestrooi met bieslook. Serveer met gekookte aardappelen.
TopCourgettekoekjes
Bereidingstijd 50 minuten
2 courgettes
2 eieren
100 gr. geraspte oude boerenkaas
2 eetlp. bloem
1 eetlp. oregano
4 eetl.p olijfolie
zout en peper
Bereidingswijze
Rasp de courgette grof en in lange slierten. Roer in een kom alle ingrediënten, behalve de olijfolie, door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Verhit in een grote koekenpan een beetje olie.
Schep met een grote lepel telkens kleine hoopjes van het courgettemengsel op enige afstand van elkaar in de pan en druk ze met de bolle kant van een pollepel een beetje plat. Bak de courgettekoekjes aan beide kanten goudbruin. Schep ze met een spatel uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Maak de pan schoon, verhit opnieuw een beetje olie en bak de volgende koekjes.
Herhaal tot het beslag op is. Houd de koekjes tot serveren warm (in aluminiumfolie of in de oven).
Serveer het gerecht bij geroosterde kip.
Top
Top
Roergebakken andijvie
Bereidingstijd 30 minuten
Voor 4 personen
3 sjalotten, fijngesnipperde
2 teentjes knoflook, geperste
1-2 thlp. sambal manis
1 kg voorgesneden andijvie
1½ deciliter kokosmelk
200 gr garnalen
zout en peper
Bereidingswijze
Verhit de olie in een wok en fruit onder voortdurend omscheppen de sjalotjes, knoflook en sambal op hoog vuur. Schep vervolgens de helft van de andijvie erbij en laat deze op hoog vuur slinken.
Voeg daarna de overgebleven andijvie toe en breng het gerecht op smaak met zout en peper.
Voeg zodra alle andijvie geslonken is de kokosmelk en de garnalen toe. Laat de andijvie nog 5 min. zachtjes sudderen. Serveren met gekookte rijst. Bind de saus eventueel. Leng hiervoor 7 g maïzena aan met 1 eetlepel water. Voeg het maïzenamengsel toe nadat de andijvie met kokosmelk en garnalen 5 min. zachtjes heeft gesudderd.
Top
Venkel uit de oven
2 knollen venkel
1 bakje kerstomaatjes
1 flinke hand ontpitte zwarte olijven
1 klein handje verse tijm (alleen de blaadjes)
2 tenen knoflook in dunne plakjes gesneden
zeezout en zwarte peper uit de molen
olijfolie extra vierge
wijnglas witte wijn
2 klonten boter
Haal de pluizige toppen van de venkel af, snijd ze fijn en doe ze in een ovenschaal. Snijd de knollen venkel in kwarten en de kwarten weer doormidden. Laat ze in gezouten water 10 min. koken. Verwarm, terwijl de venkel staat te koken de oven voor op 200 °C en prik de tomaatjes in. Haal na 10 min koken de venkel met een schuimspaan uit de pan en doe ze in de ovenvaste schaal. Kook de tomaatjes in 45 sec. in het kookvocht van de venkel om de velletjes los te laten komen, laat ze uitlekken en spoel ze af met een beetje koud water. Pel ze en leg ze ook in de ovenschaal. Voeg de olijven, tijm, knoflook toe en strooi er peper en zout over. Giet er 2 scheuten olijfolie over en meng alles. Probeer netjes te verdelen, zodat je een gelijkmatige laag krijgt. Verdeel de wijn (en boter) over de groenten. Bak het in 30 minuten in het midden van de oven.